klímabarát-díj

2020.07.04. 15:16

A füzesabonyi természetbarátok elnöke szerint senki nem hiányozhat a természet nagy családjából

A megyei közgyűlés – dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott felterjesztésére – a Heves Megyei Klímabarát díjat adományozta a Füzesabonyi Természetbarát Egyesületnek. Az elismerést Somogyi Imre, a szervezet elnöke vette át az elmúlt héten a megyeházán.

Sike Sándor

Somogyi Imre átveszi az elismerést a megyei közgyűlés elnökétől, dr. Juhász Attila Simontól Fotó: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Nemes Robert

A Füzesabonyi Természetbarát Egyesület 2012-ben egyebek között a természetjárás, a környezet- és a természetvédelem érdekeit szolgáló törekvések támogatására, valamint környezetvédelmi feladatok ellátására jött létre – közölte a Heol kérdésére Somogyi Imre.

Az egyesületi elnök elmondta, 13 alapító taggal kezdtek, s a kitüntetés átadásakor elhangzó méltatásban joggal hangzott el, hogy idővel Füzesabony és környéke egyik legaktívabb szervezetévé nőtték ki magukat.

– Az egyesületünk rendezvényei és túrái bárki számára elérhetőek, hiszen nyilvánosak, illetve díjmentesek. A közösségi és sportprogramok lehetőséget teremtenek a természetjárás kedvelői számára több túramozgalom és az Országos Kéktúra teljesítéséhez. A résztvevőknek módjukban áll a helyi természeti és környezeti értékeket minél szélesebb körben megismerni, a természet- és klímavédelemmel kapcsolatos ismeretanyagukat bővíteni – fogalmazott a szervezet vezetője.

Somogyi Imrétől kértünk egy rövid bemutatkozást, valamint arról kérdeztük, milyen motivációk vitték a természetbarátokhoz. Elmondta, hogy Poroszlón született és az ártéren nőtt fel. Ő még a Tisza vizét ihatta, az élő Tiszán tanult meg úszni, az Ispántaván halászott, a Görbében fürdött.

– Saját szememmel láthattam az érintetlen vad természetet, minden szépségével és veszélyével együtt. Számomra a szitakötő, a kérész, a darázs, a szúnyog és a légy vagy a pióca élőtárs. Megtanultam, hogy csak velük együtt szép az élet. A fák, a rét, a víz és a hegyek a mi szobabútoraink. Csak velük teljes az életünk. Bármelyik szereplő is hiányzik a természet nagy családjából, ott baj van, ott segíteni kell. A közösségünk ezen gondolatok mentén tevékenykedik – mondta az elnök.

Az abonyi természetbarátok egyébként 2015-től – önkéntesek bevonásával – a TeSzedd! és a TeSzedd a Kéken! projekt Sirok és Bánkút közötti szakaszán 52 kilométer turistautat tisztított meg, együttműködve a városuk és a megye önkormányzatával, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával, az Egererdő Zrt.-vel.

Somogyi Imre átveszi az elismerést a megyei közgyűlés elnökétől, dr. Juhász Attila Simontól Fotó: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

Öt esztendeje már kiemelkedő óraszámban foglalkoztatnak diákokat, akik elsősorban túraútvonalak megtisztításában és felújításában vesznek részt. A tagság a fiatal generáció természetközpontú szemléletformálása mellett komoly figyelmet fordít a megyében élő szépkorú lakosságra is.

A kiskörei alapító tag, Csikós Tiborné előbb arról beszélt portálunknak, hogy mennyire szeret túrázni, gyönyörködni mindabban, amit a természet megmutat magából. Túl ezen azonban nagyon jó érzés számára találkozni a társakkal, akiket nagyon megszeretett. Elmondása szerint eddig igen változatos programokban vehettek részt. Múzeumokat, templomokat és emlékhelyeket is felkerestek.

– A túra számomra boldogság, kihívás, szeretet, stressz­oldás és edzéslehetőség – tette hozzá Csikós Tiborné.

Így látja az egyesület 78 éves tagja

Dr. Borsiczky István öt éve tagja az egyesületnek. A Hírlap kérdésére azt mondta: a természetjárás heti szükségletévé vált, s annyi szépséget volt alkalma látni, amennyit fel se lehet sorolni. A fizikai erőnléte és állóképessége megerősödött, mintha nem is a 78. életévét taposná. Szívesen gondol vissza néhány túrára: három éve, egy esős napon 42 240 méteresre sikerült egy kéktúraszakasz Rakacaszendig, amelynek végén a vacsorára készített kolbászos krumplipaprikás olyan jólesett, mint addig soha. Emlékszik a két éve végigjárt – kétnapos magashegyi utat is magában foglaló – túrázásra a Fogarasi-havasokban, vagy épp egy éve a Tisza-­tavon, hajón eltöltött egynapos vízitúrájukra, amelyen számos gyönyörűséget láttak közvetlen közelükben, mindössze ötven kilo­méternyire otthonuktól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában