szemétkupacok

2020.07.23. 14:00

Az illegális hulladékkal küzdenek a Heves megyei települések

Az illegális hulladékból emelt halmok, hegyek sok településen okoznak gondokat, az önkormányzatok próbálják felvenni a harcot ezekkel, kisebb-nagyobb sikerrel.

Gidai Zsanett

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Szűkebb hazánkban is problémát okoznak az illegális hulladéklerakók. Az önkormányzatok szélmalomharcot vívnak a szemetelőkkel, mert ahogy felszámolnak egy lerakót, megjelenik egy másik. Próbálnak hatékonyabban fellépni, kérdés, milyen sikerrel...

Szalay Andrea, az önkormányzat sajtóreferense lapunk kérdésére elmondta, akadnak frekventált pontok, de Eger egész területén gyűlnek az illegális kupacok. Jellemző, hogy a kipakolt zöld nyesedékre halmozzák rá a kommunális hulladékot, így növelve a környezetkárosító hatást.

– Illegálisnak minősül például, ha a köztéri csikkesedények mellé tett zsákokba rejtenek el hulladékot. Ilyeneket jellemzően a belvárosi s a Szépasszonyvölgyi vendéglátóhelyek és üzletek tesznek – fogalmazott. A már kirakott hulladékot a lehető leggyorsabban igyekeznek elszállíttatni a Városgondozás Eger Kft.-vel, de a legfontosabb feladat a megelőzés és a tettenérés.

Az egri önkormányzatnál érdeklődtünk arról is, hogy mit tehet az állampolgár, ha ilyet kupacokat lel.

A megyeszékhelyen is hulladékokat kerülgetnek a járókelők. Képünk illusztráció
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Ne helyezzen a szeméthalom mellé még egy zsákkal a sajátjából – kérte a sajtóreferens.

Hozzátette, az önkormányzat városüzemeltetési irodáján lehet bejelentést tenni. A tetten ért szemetelőket szabálysértési bírsággal sújtják, mely az ötvenezer forintot is elérheti. Ha környezetszennyező anyagokat tartalmaz a halom, az már a Büntető törvénykönyv szerinti kategóriába esik. A lakosságtól rendszeresen, hetente többször érkezik bejelentés. Mint kiderült, Egerben is zajlanak az egyeztetések egy úgynevezett zöldkommandó létrehozásáról, melynek legfontosabb feladata az elkövetők tettenérése lesz.

– Bízunk benne, ha a szankciók utolérik az elkövetőket, az eredményt hoz. A kritikus helyeken szeretnénk kamerákat telepíteni, ez azonban jelentős kiadás – hangsúlyozta a sajtóreferens.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Gyöngyösön zöld­kommandót hozott létre az önkormányzat városrendészeti igazgatósága. Kiemelt figyelmet fordítanak a köztisztasági szabályok ellenőrzésére, betartatására, és a szabályszegéseknek következménye lesz.

Demkó Gábor, Novaj polgármestere már többször beszámolt róla, hogy településükön folyamatos gondot okoz az illegális hulladék kihelyezése. Most arról tájékoztatott, hogy újabb vadkamerákat tudnak kihelyezni, kettőt a hegyközség ajánlott fel, egy harmadikat pedig a vadásztársaság.

A polgárőrség is járőrözik náluk, a helyi vadászt bízták meg, hogy figyeljen a területre. Ahonnan már eltakarították a törmelékeket, oda nem kerültek újabb halmok, azonban más területeken továbbra is fel-feltűnnek a tiltott lerakatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában