Csodálatos természet

2020.07.05. 15:30

Csodákra leltünk a Mátra lábánál (fotók)

Legújabb természetjáró sorozatunkban az egyedülálló szépségű kazári riolittufákhoz kalauzoljuk el olvasóinkat.

Heol

Kazár, a megyehatártól alig negyedórás autóútra található, a Mátra vonzásában. A település egyedülálló természeti képződményéhez, a riolittufákhoz látogattunk el a közelmúltban, melyről most hoztunk olvasóinknak is egy képes beszámolót.

 

A riolittufák körülbelül húszmillió éve, a középső miocén korban keletkeztek, tehát egyidősek a Mátrával és a Karanccsal. Minden valószínűség szerint a Mátra vulkáni kitöréseinek szórt anyaga, ami a por mérettartománytól a néhány deciméteres rögökig terjed. A puha tufafelszínt a víz eróziós munkája formálta és ágazó árkokat szabdalt, közöttük kúpokat, gerinceket hagyva, ezt a geomorfológia Badlandnek nevezi.

A település központjából könnyen megközelíthető riolittufa parkolóban érdemes megállni, és rövid, húsz perces séta után könnyedén elérhető a fehéren világító természeti csoda. A sziklák és kúpok körbejárása feledhetetlen élmény, igaz némi odafigyelést azért igényel a sok helyen csúszós terep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában