medvejárás

2020.07.10. 11:30

Hajnali medvejárás Petőfibányán: tán brummogtak is, de nyomok nincsenek

Szerda hajnalban medvéket észleltek a település határában. A szakemberek ugyan nem találtak nyomokat, mégsem zárták ki az észlelés megalapozottságát.

Tari Ottó

A tavaszi pásztói medvejárás híre még mindig kísért a környéken. A nógrádi város alig húszpercnyi autóútra van a Selypi-medencétől, márpedig mostanra mindenki megtanulta, hogy a nagyvad csak látszatra lomha. A felhívásokban ugyanis szerepel az is, hogy nagyon sebesen is képes haladni, a Mátrából néhány óra alatt idevándorolhat, akár bocsaival együtt.

A bocs a másik tényező, ami még félelmetesebbé teszi a mai Magyarország területén az elmúlt évtizedekben a feledés homályában elvesző bundást. Generációk nőttek fel úgy, hogy a joviális brummogóval legfeljebb a mesekönyvekben találkoztak. S ott a szimpatikus oldalukkal váltak szerethetővé: leginkább mézet lefetyeltek, gyerekekkel labdáztak a mezőn, esetleg hortyogva aludták téli álmukat.

Mindezek következtében igencsak meglepte a környéken élőket a szerda kora reggeli hír, amely szerint kér sportoló hölgy nem is egy, hanem három szőrös mackót látott a petőfibányai temetőnél, a lovarda közelében. Az internetes megosztások alapján ez volt a nap slágere az mellett, hogy magára hagyott csecsemőt találtak a hatvani kórház bejárata mellett elhelyezett inkubátorban. Azonnal elkezdődtek a találgatások, amelyekben az említett pásztói esetet összefüggésbe hozták a mostanival. A három jószágról pedig feltételezték, hogy csakis az anyamaci lehetett gyermekeivel, ami sokkal veszélyesebb, mint ha magányos állat kószált volna a község Lőrinci felé eső oldalán.

Juhász Péter polgármester – biztos ami biztos alapon – nyomban felhívást tett közzé az alaphírrel és azzal, hogy a fővadász vizsgálja majd az állatok nyomait. Ennek eredményéről később tájékoztatnak. Pár órával később pedig az önkormányzat ismét közleménnyel fordult a lakossághoz, s az abban foglaltak szerint a Bükki Nemzeti Park munkatársai figyelemmel kísérik a medvék vonulását. Kérték, hogy az emberek lehetőleg kerüljék az erdős részeket, továbbá mindenkit biztosítottak arról, hogy a ha valaki újra látja a medvéket, esetleg nyomokat talál, azonnal megosztják a közvéleménnyel az újabb információkat.

Szerda délután megkerestük Juhász Pétert, aki elmondta: a vizsgálat alapján a szakemberek sem zárják ki, hogy medvék lehettek a látogatók. Nyomokat ugyan nem sikerült rögzíteni, mivel arrafelé az ipari úton közlekedő nehéz járművek kereke keménnyé döngölte a talajt, de szerintük semmi nem cáfolja az észlelés valódiságát. Hozzátették ugyanakkor: nem valószínűsíthető, hogy a mancsos állatok sokáig a környéken maradnak. A lovarda kutyáinak az ugatása, a patások zaja és a munkagépek dübörgése ugyanis nem teszi vonzóvá számukra a környéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában