közlekedés

2020.07.11. 15:30

Hosszan kígyóznak már a kerékpárutak Heves megyében

Egyre népszerűbbé válik a kerékpározás. A szabadidősport ezen formájának terjedését segíti, hogy egyre-másra épülnek a kerékpárutak, s a turizmust is segítő fejlesztéseket külön kormánymegbízott felügyeli. A bicikliutak részben a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesz­tési Zrt. és a Magyar Közút beruházásában épülnek.

Sike Sándor

A Mátra tájait is bejárhatjuk drótszamáron Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: CZIMER TAMAS

Kiépül a bicikliutak hálózata a megyénkben is. Legutóbb a Tisza-­tavat már teljesen körbekerekezhetővé tevő Tiszafüred–Poroszló közötti szakaszt avatták fel. Ehhez a beruházáshoz – elsősorban turisztikai szempontból – nagy reményeket fűznek a Heves megyei településen is. A beruházás érdekessége, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési (NIF ) Zrt. az elmúlt öt évben kizárólag ezt a kerékpárutat építette szűkebb hazánkban. Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője közlése szerint a bicikliút megyénkben kanyargó szakasza a Poroszló és a Tisza folyó között körülbelül 4,5 kilométer hosszan vezet.

Az év végére kell, hogy elkészüljön a beruházás a Tarna völgyében is. Eltérően a poroszlóitól, ennek a beruházásnak nem a turisztika fejlesztése adja az elsődleges célját, hanem az ott található településeken, így Verpeléten, Feldebrőn, Aldebrőn élők, illetve Tófalu, Kápolna, Kompolt és Kál lakosainak munkába járását segíti elő. A mintegy 15 kilométer hosszú bicikliút építése jó ütemben halad – tudtuk meg dr. Berecz Kálmántól, Kápolna polgármesterétől, a projektet elnyert konzorcium vezetőjétől. Jelenleg a munkálatok legköltségesebb részét, a közlekedési fényjelző lámpás csomópontot építik a 3. számú főúton.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője elmondta: társaságuk 2017-ben több mint 17 kilométeres szakaszon vett kezelésbe lakott területen kívül vezető kerékpárutakat.

– A felsoroltak közül a Mátrafüredig tartó szakaszon Gyöngyös önkormányzati beruházásában szélesítették és újították a burkolatot az átvételt követően. A 32-es számú, Hatvant Szolnokkal összekötő másodrendű főút melletti bicikliút a Zagyva-parti város és a megyehatár között a NIF Zrt. beruházásában készült el 2015-ben. A társaság kezelésbe vette a 4751 méteres szakaszt. A 33-as Füzesabony–Debrecen másodrendű főút melletti Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút ugyancsak a NIF Zrt., az Eger–Egerszalók közti völgyfeltáró kerékpárút pedig társaságunk közreműködésével valósult meg idén – közölte.

Rendszeresen kerékpározik az egri Szabó Ferenc, aki nem a kikapcsolódás céljából veszik elő a drótszamarat, hanem napi rendszerességgel használja, például munkába járáshoz. Szerinte a megyeszékhely jól bringázhatóvá vált, s nem csak a hosszanti tengelyében tekerhetünk.

A Mátra tájait is bejárhatjuk drótszamáron Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– A Sas utca teljes felújításakor pedig tovább javult a két keréken közlekedők biztonsága, hiszen a beruházásnál gondoltak a bringázókra – jegyezte meg a fiatalember.

Akik kikapcsolódásképpen bicikliznek, döntően a Fel­német–Felsőtárkány útvonalat választják. A nemrégen avatott Eger–Egerszalók közti völgyfeltáró szakasz még nincs a köztudatban. Ferenc kipróbálta a kevés híján öt kilométeres részt, s szívesen ajánlja másoknak is. Izgalmasabb, mint a tárkányi, mert van benne egy meredek emelkedő Szalók felé haladva, s egy elnyújtottabb visszafelé. Ezt leküzdve viszont sík terepen lehet haladni végig a fürdők szegélyezte festői völgyben.

A megyehatárt is átlépik a bicikliutak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. által 2017-ben kezelésbe átvett, lakott területen kívüli utak a kommunikációs osztály vezetőjének közlése szerint a következők: a Hatvan–Jászfényszaru kerékpárút (4751 méter), a Hatvan–Kerekharaszt közti (829 méter). A Selyp–Petőfibánya kerékpárút 1313 méteren, a Gyöngyös és Mátrafüred közötti 3205 méteren vezet.

E körbe tartozik a Markaz–­Domoszló kerékpárút 894 méteres, illetve az Eger–Felsőtárkány bicikliút 2402 méteres szakasza is.

A Magyar Közút kezelésébe került át a Dormánd–Besenyőtelek kerékpárút 455 méteres szakasza, valamint a Füzesabony és Dormánd között haladó út 1160 méteres hosszon. A Közút kezeli a Szihalom–Zsórifürdő kerékpárutat 2309 méteren és a Recsk–Parád között húzódót, ami 432 méteren épült meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában