probléma

2020.07.09. 16:30

Ittas és bedrogozott egyének csúfítják az egri belvárost

Egyre több kábítószer befolyása alatt álló – és ittas emberre figyelhetünk fel az egri belvárosban. Sok bosszúságot okoz ez a környék vendéglátósainak, hiszen hatással van a turizmusra is. A közérdekű problémáról egyebek között az önkormányzatot és a rendőrséget kérdeztük.   

Szabó Katalin

Az elmúlt hetekben, hónapokban a járvány utáni nehézségek leküzdésével új problémával szembesültünk – hívta fel a figyelmet Dobos György az egyik egri vendéglátóhely vezetője.

Ismertette, rengeteg az ittas hajléktalan és a kábítószer befolyása alatt álló egyén a belvárosban. – Számos inzultus éri a vendéglátósokat és a turistákat, járókelőket egyaránt, nem ritka a lopás és a rongálás sem. A rendőrség sokszor tehetetlen, hiszen mire kiérkeznek, már tovább állnak az illetők, vagy csak nincs jogkörük intézkedni velük szemben, mivel semmiféle jogszabály nem tiltja, hogy a belvárosban tartózkodjanak.

A környező kapualjak, lépcsősorok ürüléktől és vizelettől bűzlenek, koszosak, szemetesek, ritkán takarítják őket, akkor is felületesen – közölte. Megjegyezte, pár vendéglátós már saját biztonsági személyzetet fizet, hogy kordában tudja tartani a helyzetet, de ez nem megoldás hosszú távon, hiszen a turisták rossz hírét viszik városunknak. Kár lenne hagyni az elmúlt évek munkáját kárba veszni, amikor Eger a turisztikai toplisták élén volt. Érdemes lenne felszámolni a gyülekező helyeiket – például Kepes György tér, Dobó tér, Centrum áruház környéke, Pori sétány – és amennyire csak lehet, folyamatosan ellenőrizni a belvárost rendőri vagy polgárőri jelenléttel és többet fordítani a belváros tisztán tartására.

Szalay Andrea, önkormányzati sajtóreferens a Heol kérdésére elmondta, mivel közterületről van szó, senkit sem tilthatnak ki, illetve a néma koldulást sem akadályozhatják meg.

– Viszont, ha valaki a jogszabályban foglaltakkal szemben a téren tartózkodókat zaklatja, valamint a közterületen alkoholt fogyaszt vagy a közerkölcsbe ütköző magatartást tanúsít, hatósági intézkedés alá vonható, adott esetben szabálysértési eljárás keretében pénzbírság is kiszabható neki. Ebben az esetben a rendőrség az illetékes eljáró szerv – jelentette ki.

Hozzátette, a probléma egyfelől hatósági, másfelől szociális kérdés is, a feladatellátás keretében a jelenlegi szabályozás szerint az utcai gondozó szolgálat fokozottan ellenőrzi a közterületeken tartozó hajléktalanokat, adott esetben visszaszállítja őket a hajléktalanellátó intézménybe.

– A Dobó-téren a probléma, többségében azokkal a nem hajléktalan személyekkel van, akik szintén a közterületen lévő hajléktalanokkal tartózkodnak. Az ő jogsértő magatartásuk kezelése szintén hatósági kérdés. Az önkormányzat, a rendőrséggel, a közterület-felügyelettel, a mezőőrséggel és az utcai gondozó szolgálattal folyamatosan kapcsolatot tart, a problémás területeken beavatkozik és intézkedés alá vonja a problémás személyeket – hívta fel a figyelmet.

Farkas Attila, szociális és ifjúsági ügyekért felelős alpolgármester elmondta, az Egri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum társelnökeként szeretné, ha ezt komplex társadalmi problémaként kezelnék. – Tóth Róberttel, a szervezet másik elnökével kezdeményeztük a fórum tagszervezeteinek az összehívását a jövő hétre, amikor is egy szakmai koncepció kidolgozására teszek javaslatot. Jelenlegi információk szerint a szóban forgó az egyéneknek a többsége nem egri – hangsúlyozta.

A rendőrség és a gondozó otthon is intézkedik

Kovács Nikoletta, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője tudatta, a rendőrség saját észlelése vagy bejelentés alapján az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt a kormány rendeletben foglaltak szerint intézkedik. Amennyiben a rendőrök a helyszínen szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetését tapasztalják, megteszik a szükséges intézkedéseket. Hornyák István, az Ápoló Gondozó Otthon vezetője úgy fogalmazott, amennyiben hajléktalanokról kapnak jelentést, kimennek, s felajánlják a szolgáltatást. Általában kiderül, hogy ismertek előttük ezek az emberek.

Oroján Sándor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hozzáfűzte, az ő választó kerületét is érinti ez a probléma, egyre zavaróbb mértéket ölt. Többször szóvá tette már a közgyűlésen is. – Látható, hogy nincs igazán a városmenedzsmentnek gazdája. Nincs például olyan, aki felelős lenne a turizmusért, vagy város üzemeltetéséért, a tisztaságért. Ez látszik visszaköszönni ezeken a problémákon. Remélem, minél hamarabb megoldják – mondta.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában