polgármesteri határozat

2020.07.02. 20:00

Kijavítják hamarosan a helytelenül írt utcaneveket Egerben

Az építkezésekkel és a települések egyre nagyobb térhódításával új utcák is létrejönnek, de Egerben akadnak olyan utcanevek, amelyek helyesírása nem megfelelő. Polgármesteri határozatban most javítottak több hibás elnevezést is.

Gidai Zsanett

Nem kell már sokáig várni, hogy helyesen szerepeljen majd a utcanévtáblákon Garay János neve is

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Mirkóczki Ádám, a megyeszékhely első embere több polgármesteri határozatot is hozott a veszélyhelyzet alatt. Ezek között szerepel, hogy több utcanevet megváltoztatnak, mivel a helyesírásuk nem megfelelő. Az Eötvös Lóránd helyett Eötvös Loránd utca lesz, Garai János utcanévtáblát Garay Jánosra, a Macki Valérét Maczki Valérra cserélik. Markóth Ferenc helyett pedig Markhot Ferenc utca lesz a hivatalos.

A részletekről megkérdeztük az önkormányzatot. Szalay Andrea sajtóreferens elmondta, Eger Város Tanácsa Végrehajtó Bizottságának 1974. szeptember 5-i döntése értelmében az 1975-ös népesség-nyilvántartási feladatok elvégzéséhez készült el Eger utcaneveinek hivatalos katalógusa, melyben a szóban forgó utcanevek így szerepeltek. A közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól szóló önkormányzati rendelet alapján a közterületek nevének megállapításáról határozatot kell hozni. Az elnevezést bárki kezdeményezheti, amit legalább három nyelvész vagy történész szakértő véleményez.

Nem kell már sokáig várni, hogy helyesen szerepeljen majd a utcanévtáblákon Garay János neve is
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Szalay Andrea közölte, összeült a négytagú ad-hoc Utcanév Bizottság, amely javaslatokat tett. A hagyomány elve szerint írt családnevek esetében mindig a helyesírási szótárban rögzített, szerzői névként saját műveken vagy lexikonban szereplő formát kell mérvadónak tekinteni. Ezek alapján – ahol szükséges – érdemes cserélni az utcanévtáblákat is, s a hivatalos utcanévjegyzékben is e formákat kell szerepeltetni. Az írásmód egyedül Maczki Valér esetében vethet fel kérdéseket, hiszen a testvérei y-nal írták nevüket. Valér neve viszont a nyomtatott művein, a kézirataiban i-vel szerepel, így a hagyomány elve alapján ezt az írásmódot tekinthetjük mérvadónak.

– A mai szemmel helytelen elnevezés egyik oka lehet, hogy változott a helyesírás, illetve Egerben vannak erős hagyományok. Például többször kérdezték már tőlem, hogy Balassi vagy Balassa utca. A Szervita utcát pedig minden idősebb egri Servitának mondja. Régebbi személyneveknél változott a helyesírás, főleg a szóvégi y vagy i esetén, még az életükben sem volt egységes – fogalmazott lapunk megkeresésére Gál Tibor, a Tittel Pál Könyvtár igazgatóhelyettese, aki a Beszélő utcanevek honlap szerkesztésében is részt vesz.

Szalay Andrea tudatta, a címváltozást be kell jelenteni, ám ez nem illetékköteles. Jogi személyeknek a címváltozást illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül lehet bejelenteni a cégbíróságnak, erre 180 napjuk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában