megemlékezés

2020.08.27. 19:00

Az összefogásra emlékeztet Kő Pál szobrászművész utolsó alkotása

Kő Pál szobrászművész utolsó alkotását avatták fel csütörtökön Kompolton, a mű a nemzeti összetartozást szimbolizálja. Az alkotás a helyi vállalkozó, Besenyei András kezdeményezésére összefogással jött létre. Az eseményen részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter is.

T. O.

20200827 Kompolti Trianon-emlékmű avatása. Díszvendégek: ívarga Mihály pénzügyminiszter, Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség Fideszes országgyűlési mképviselője és Hallassy Csilla szobrászművész, Kő Pál Kossuth-dijas szobrászművész özvegye és alkotótársa, Szabó Zsolt országgyűlési képviselő. - Kompolt - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Az avatón a négy méter magas alkotást Kő Pál alkotótársa és özvegye, Halassy Csilla mutatta be, sorra véve a szimbólumokat. Az ablakokban látható harangokat, amelyek az elszakított országrészekre utalnak, a kaput és a paraszt angyalokat, amelyek a ­nemzet alappilléreit jelképezik, össze­kötve a Földet az éggel.

– Amíg a szobor áll, a szobrász is él – összegezte gondolatait Kő Pál özvegye. ­ Szavait követően a támogató vállalkozó, Besenyei András szólt a nemrég elhunyt Kossuth-díjas alkotóval, a nemzet művészével ápolt barátságáról, amit Isten ajándékának nevezett. Majd Horváth László országgyűlési képviselő az összetartozás fontosságáról beszélt.

– Magyarnak lenni Trianon óta azt jelenti: többnek, igazabbnak, kitartóbbnak, állhatatosabbnak és nagylelkűbbnek kell lenni. Ha feliratot kéne vésni az emlékműre, azt választanám: „És mégis itt vagyunk!” Ennek a csodának vagyunk mi, maiak a bizonyítékai – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője, majd a Himnusz első sorával zárta gondolatait: „Isten, áldd meg a magyart!”

– Száz évvel ezelőtt idegen érdekek által vezetett kezek húzták meg a határokat, tekintet nélkül a magyar nemzet érdekeire – emelte ki avatóbeszédében Varga Mihály pénzügyminiszter. – Az ország korábbi vezetői évtizedeken át nem találtak választ a trianoni diktátum következtében felvetődő kérdésekre. A jelenlegi polgári kormány a nemzeti összetartozás politikáját hirdeti, aminek eredményeként visszanyertük nemzeti öntudatunkat. Bebizonyítottuk, hogy nem vagyunk alávalóbbak másoknál, s a jövő már a mi munkánk, a mi felelősségünk, a mi küzdelmünk lesz. Isten óvja Magyarországot! – mondta.

A teljes cikket elolvashatja a Heves Megyei Hírlap pénteki számában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában