szálláshelyek

2020.08.22. 20:00

Háromezernél is több szobát korszerűsíthetnek Heves megyében állami támogatásból

A megyei vendégéjszakák negyedét kitevő magánszállások is javíthatnak a szolgáltatás minőségén.

Tóth Balázs

Vendégek ismerkednek az egri Macskakő Apartmannal, ezt is szeretnék korszerűsíteni tulajdonosai a Kisfaludy Programban Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

Ötvennyolc település kilencszázhuszonhárom magánszálláshelye nyert támogatást a Kisfaludy 2030 programban megyénkben. A Magyar Turisztikai Ügynökség döntési listája alapján a megyei pályázók 3,169 milliárd forint vissza nem térítendő fejlesztési támogatásban részesültek. A 60 milliárd forintos keretösszegre a legfeljebb nyolc szobával rendelkező szálláshelyek pályázhattak, szobánként egymillió forintot kaphattak.

Vannak települések, ahol egy-egy magánszálláshely nyert, ezek közé tartozik Atkár, Bükkszentmárton, Egerbocs, Heves. Van, ahol 3–7 nyertes is akad, például Abasáron, Feldebrőn, Kiskörén, Nagyvisnyón. Tizennyolc településen van legalább tíz nyertese a pályázatnak, ezek közé tartozik például Gyöngyös, Tiszanána, Szihalom, Bélapátfalva, Mátraderecske.

Poroszlón túlsúlyban vannak a magánszálláshelyek. Mint Bornemisza János polgármester elmondta, a kereskedelmi szálláshelyek stabil megélhetéséhez négy évszakban kellene vonzani a turistákat. Igaz, most soha nem látott mennyiségű vendég érkezett Poroszlóra, s van foglalás októberre is. A Tisza-tavi Ökocentrum vezető idegenforgalmi termékké vált.

– Pozitívak a helyi visszajelzések, mindenki örül, hogy nyert. Poroszlón 120–130 magánszálláshely van, közülük 117-en tudtak pályázni. Ráfér a fejlesztés a szálláshelyekre, a legtöbben a fürdőszobát újítanák föl, de sokan cserélnének szoba- és kerti bútorokat, matracot, így emelve a minőséget. Bővítést nem enged a pályázat – mondta Bornemisza János, aki szerint Poroszló előnyére válik, hogy javulnak a körülmények a szálláshelyeken.

Vannak, akik plusz fejlesztést is terveznek, közéjük tartozik a polgármester is, aki egyben vendégház-tulajdonos. Korábban a fürdőszoba felújítását tervezte önerőből, a félretett pénzt viszont átcsoportosítja kisebb értékű tételekre, például ágyneműkre.

Mint mondta, mivel mindenkinek más fejlesztési elképzelései voltak, ezért általában nem tudtak közösen rendelni. Spontán azért kialakultak beszerzési közösségek, így sikerült árengedményt kialkudni egyes kereskedőknél. A polgármester szerint elkészülnek majd a fejlesztéssel az év végi határidőig, noha például a fürdőszobákba szánt, külföldről érkező csempékre sokkal hosszabb időt kell várniuk a kereskedőknek.

Barnáné Fekete Mónikáék az egri Macskakő Apartmant és az Eged’Innt szeretnék korszerűsíteni a kapott támogatásból, nyílászárócserét, fürdőszoba-felújítást, festést, ágycserét, a televíziók cseréjét tervezik.

– Óriási lehetőség ez a program a magánszálláshelyek számára, különösen most, amikor lehetetlen lett volna nagyobb volumenű felújítást végrehajtani a vírus miatt. Három hónapig nem volt vendégforgalom, a kiesést behozni nehéz lesz. Jó kezdeményezés, már szükség volt rá – mondta Barnáné Fekete Mónika.

Kifejtette, a pénzt augusztus 31-ig kapják meg, önerőt nem kell hozzátenniük, ami nagy pozitívum. Ugyanakkor a munkák elvégzésére a szeptemberi foglalások miatt három hónap áll rendelkezésre, s nehéz jó szakembert szerezni a kivitelezéshez. Az eszközbeszerzéssel nem lesz probléma, az pedig a kereskedelmet lendítheti föl.

Vendégek ismerkednek az egri Macskakő Apartmannal, ezt is szeretnék korszerűsíteni tulajdonosai a Kisfaludy Programban Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Eger az utóbbi másfél hónapban telt házas, igaz, a lengyelországi, szlovákiai vendégek elmaradnak. Sokan külföld helyett itthon nyaralnak, s azért választják a külön bejáratú magánszálláshelyeket, mert kevesebb emberrel kerülnek kapcsolatba, mint egy szállodában. Ha a vírushelyzet így marad, akkor a magyar vendégek is jönnek, ha nem, akkor visszatérhetnek a külföldi vendégek – beszélt az egri idegenforgalom helyzetéről Barnáné Fekete Mónika. Szerinte egyébként a magánszálláshelyeket az árérzékenyebb vendégek választják, akiknek fontos az is, hogy elfogadják a SZÉP-kártyát. A felújításokkal még vonzóbbak lehetnek ezek a szállások. A támogatást engedéllyel rendelkező szállásadók kaphatták meg, ami fehérítette a szektort.

Nagy szállodák és panziók is kaptak állami támogatást korábban a Kisfaludy Programban. Két tucat Heves megyei panzió több mint 830 millió forintot kapott, míg a Hoffmann Henrik tulajdonában álló Hotel Ózon 3,3 milliárdból, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hotel Galya, Lifestyle Hotel Mátra, Saliris és Flóra összesen 5,7 milliárd forintból újulhat meg.

Az egyéb szálláshelyek jelentős szereplők a megye turizmusában, a vendégek, vendégéjszakák negyedét képviselik. Tavaly az 1548 magánszálláshely 12,6 ezer férőhelyén majdnem 200 ezer vendég félmillió éjszakát töltött el a KSH szerint, a kereskedelmi szálláshelyek közel 650 ezer vendégről és 1,45 millió éjszakáról számoltak be.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában