vízminőség

2020.08.21. 11:30

Hulladékgyűjtés: megint tisztítják a víz felületét a kiskörei erőműnél

Eddig tizenkét uszálynyi hulladéktól tisztították meg a kiskörei vízlépcső felvízi felületét az elmúlt pár héten. A munkálatok októberig tartanak. Fejes Lőrinc szakaszmérnök a jelenlegi helyzetről számolt be lapunknak. 

Szabó Katalin

Tavaly is szükséges volt a folyón a szennyezés eltávolítása a kiskörei duzzasztóműnél Archív

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

– Ismét takarítjuk a duzzasztómű és az erőmű előtti vízfelületet, idén ez a második hulladékgyűjtésünk – hívta fel a figyelmet Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke. Elmondta, már volt idén takarítás február végétől június végéig. Ezután viszont csak egy hónapig örülhettek, hogy tiszta a víz.

– Jött egy júniusi árhullám, aminek a levonulása után, július 27-től újabb vízminőségi kárelhárítási fokozatot rendeltek el – közölte. – Tavaly 1,7, most pedig 1,4 hektár vízfelületet érint az uszadék. Eddig tizenkét uszálynyit szedtünk ki, augusztus 14-ig negyven köbméter kommunális hulladékot, 74 köbméter uszadékfát és 926 köbméter egyéb szerves anyagot. Február 25-től június 30-ig 84 köbméter kommunális hulladékot, 234 köbméter uszadékfát és 3047 köbméter egyéb szerves anyagot távolítottunk el.

Elmondta, az októberig tartó takarítást azzal a módszerrel végzik, amelyikkel a múlt évben. Azaz úszó munkagépekkel, polip-markolófejes úszókotróval szedik ki és viszik utána a kirakodóhelyre. Így most kétszer akkora területen tudják kirakni az uszadékot. Hozzátette, a közalkalmazottak hajósként és gépkezelőként dolgoznak, a közfoglalkozta­tottak kézi munkaerőt képeznek.

Tavaly is szükséges volt a folyón a szennyezés eltávolítása a kiskörei duzzasztóműnél Archív
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Fejes Lőrinc megjegyezte, a sok csapadék – ami júniusban esett a vízgyűjtő területre – a Felső-Tiszáról és minden mellékfolyójáról elindított egy árhullámot. Szerencsére ez is olyan volt, mint a tavalyi, sőt, még annál kisebb is. Így még nagyobb biztonságban meg tudták fogni ezt az uszadékmezőt, nem jutott be belőle a Tisza-tóba és a Kisköre alatti folyószakaszra sem.

– A hulladék eredete: főleg Ukrajnából, Romániából érkezett, egy kevés Szlovákiából, a magyar folyószakaszokról semennyi – jegyezte meg.

Felidézte, a tavalyi, nyár eleji árhullámok után rekordmennyiséget közelítő, uszadékfából és háztartási szemétből álló szennyezés jött a kiskörei duzzasztóműhöz. Az uszadékmező felülete akkor júliusban elérte a 17 ezer négyzetmétert és közvetlenül a duzzasztómű előtt a vastagsága a három métert is meghaladta. A 2019-es május végi, június eleji esőzések váltottak ki olyan árhullámot, ami elindult, és a korábban a vízgyűjtő terület különböző pontjain lerakott kommunális hulladékot és uszadékfákat is magával sodorta. Ez érkezett meg június első felében a kiskörei vízlépcsőhöz, ennek eltávolítása öt hónapig tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában