turizmus

2020.08.18. 11:25

Júliusban nőtt a belföldi vendégforgalom, népszerű a Mátra, a Bükk és a Tisza-tó is

Kiemelkedő eredményt ért el a turisztikai ágazat júliusban: a belföldi vendégek 1,2 milliós száma meghaladta a tavaly júliusi 1,1 milliót, és az előző havit is, az akkori 460 ezernek két és félszeres lett – közölte hétfőn a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ)

Heol

Kevesebb vendég csobban idén a Tisza-tóban Archív

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Az MTI tájékoztatása szerint a magyarországi szálláshelyekre csaknem 1,4 millió vendég érkezett júliusban, akik 4,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. Ebből 1,2 millió belföldi vendég 3,6 millió vendégéjszakán át tartózkodott a belföldi szálláshelyeken.

Az MTÜ közleménye megállapította: bár márciusban úgy tűnt, hogy a világjárvány elmossa az idei szezont, a belföldi promóciók meghozták eredményüket, a magyarok itthon maradtak és hazai szálláshelyeket kerestek fel. A Magyarország visszavár kampány olyannyira sikeres lett, hogy a júliusi belföldi vendégszám a tavalyi eredményeket is felülmúlta. Mivel a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) számára minden hazai szálláshely kötelezően naponta adatot szolgáltat, így részletes kép áll rendelkezésre az első hét hónap forgalmáról is.

Az első hét hónap összesített adatai alapján július végéig 4,1 millió vendég 11,3 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken, a vendégek 65 százaléka belföldi volt. A szállodák 2,3 millió vendéget és 5,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. Az összesített adatok alapján július végéig a budapesti szálláshelyeken 817 ezer vendég szállt meg, és 2,3 millió volt a vendégéjszakák száma. Az év első hét hónapjában a vidéki szálláshelyekre 3,3 millió vendég érkezett, akik csaknem 9 millió vendégéjszakát töltöttek el. Míg vidéken a belföldi vendégek voltak többségben (84 százalék), addig Budapesten a külföldiek, 76 százalékban, a teljes időszakra vonatkozóan.

Júliusban a Balaton kiemelt térség szálláshelyeire 504 ezer vendég érkezett, akik 1,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, 51 százalékuk magán- és egyéb szálláshelyeken, míg 28 százalékuk szállodákban. A térségben az elmúlt hónapban a belföldi vendégek domináltak, az összes vendégéjszaka 86 százalékát ők adták. A belföldi vendégek legkedveltebb települései az eltöltött vendégéjszakák száma szerinti sorrendben Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Zalakaros voltak. A TOP 5 küldőország – szintén a vendégéjszakák száma alapján – Németország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Ausztria volt.

A vidéki szálláshelyekre mintegy 1,4 millió vendég érkezett 2020 júliusában, akik 4,1 millió vendégéjszakát töltöttek el. Vidéken is erőteljes volt a belföldi forgalom, a vendégek 88 százaléka hazai volt. A vendégéjszakaszám 44 százalékát magán- és egyéb szálláshelyek, további 33 százalékát szállodák, 10 százalékát kempingek, 7 százalékát pedig panziók adták. A Balaton-régió mellett, ahol a belföldi vendégéjszakaszám 42 százaléka realizálódott, népszerűek voltak a Mátra-Bükk, valamint a Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy-Tisza-tó kiemelt térségek is. A TOP 5 küldőország, vendégéjszakaszám szerinti sorrendben Németország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Ausztria volt. A külföldiek körében a vidéki térségek közül a Balaton mellett Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy-Tisza-tó és a Szigetköz-Győr-Pannonhalma térségek voltak a leglátogatottabbak.

Budapestre júliusban 78 ezer vendég érkezett, ez 236 ezer vendégéjszakát jelentett, 50 százaléka szállodákban. További 36 százaléka budapesti magán- és egyéb szálláshelyeken, 11 százalékát pedig közösségi szálláshelyen töltötték el. A külföldi vendégek számának mérsékelt növekedése tovább folytatódott júliusban is. Az év hetedik hónapjában 47 ezer külföldi szállt meg Budapesten, ezzel márciust követően ismét magasabb lett a külföldi vendégek száma, mint a belföldieké, ami 31 ezer volt júliusban. A TOP 5 küldőország, vendégéjszakaszám alapján Németország, Lengyelország, Franciaország, Egyesült Királyság és Csehország volt.

Az összes szálláshely szállásdíj bevételének 53 százaléka szállodákban, további 32 százaléka pedig a magán- és egyéb szálláshelyeknél keletkezett júliusban. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében a kormány a belföldi turizmus motorjának számító SZÉP-kártyát tavasszal még kedvezményesebbé tette a béren kívüli juttatási formák között. Nem csak a kártya összes adóterhe csökkent mintegy a felére (15 százalékra), de a feltölthető összeg is a duplájára emelkedett. A magyarok közel 8 milliárd forintot költöttek a szálláshely alszámláról, így a szálláshelyek összes bevételének ebben a hónapban mintegy 17 százalékát adta a SZÉP-kártyás forgalom. Júliusban a SZÉP-kártya költések 72 százaléka szállodákban, további 13 százaléka magán- és egyéb szálláshelyeken realizálódott – közölte az ügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában