Múltidéző

2020.08.25. 20:00

Kérvényezést küldtek a kegyúrhoz a hatvani templom kibővítéséért

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori lapforgatókat? Ha választ akar kapni mai kedves olvasónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Heol

HEVESMEGYEI TANÜGY. A KIR. TANFELÜGYELŐSÉG S A HEVESMEGYEI ÁLT. TANITÓ-EGYESÜLET HIVATALOS LAPJA.

1900. JULIUS 15.

Gazdasági szaktanitó Hevesen.

A gazdasági ismétlő iskolák hálózata szépen kiépül Hevesmegyében. A kir. tanfelügyelő abbeli javaslatát, hogy a megye területén Egerben, Gyöngyösön és Pásztón külön szervezett szőlőszeti, Hatvanban, Hevesen és Tisza-Füreden külön szervezett gazdasági szaktanitói állás létesüljön és töltessék be, a mely hat ponthoz a többi gazdasági ismétlő iskolák mint központokhoz csoportosittassanak, a vallás- és közokt. miniszter elfogadta s már tavaly kinevezett egy ily szaktanitót Hatvanban. A folyó évi szeptember 1-től Hevesen kezdi meg működését a második, a mit Heves község lelkes készséggel karolt fel s mindama feltételeket készséggel megajánlotta, a melyek egy ily szaktanitó kineveztetéséhez kötve vannak: nevezetesen megajánlott 30 hold földet a szükséges épületekkel, tantermeket, viszont a gazdasági telep gépekkel és állatokkal való felszerelését a megyei gazd. egylet eszközli. Az egész országban most 12 ily tanerő nyer alkalmazást, egyet tehát Hevesmegye kap. Ugyancsak tárgyalás alatt áll a gyöngyösi, egri és pásztói szőlőszeti szaktanitó kinevezése, a mely utóbbi helyen az állami szőlőtelep már létesült és szép sikerrel működik.

HATVANI HÍRLAP.

TÁRSADALMI HETILAP. 1903. MÁRCIUS 8.

Bővítik a római katolikus templomot.

Hogy milyen vérmes nemzet vagyunk, a hatvani római katolikus templom kibővítésének kérdése is eléggé bizonyítja. Mikor a templom nagyobbításának kérdése felszínre került, azt hittük, hogy ehhez egyéb sem kell, mint a templomépítő bizottság megalakítása. A tégla, a mész, homok, fa, vas- és mész előteremtése mind a bizottság dolga. Ne vádoljuk tétlenséggel az építőbizottságot, ami tőle tellett, megtett mindent. Tervet készíttetett, kérvényezést a kegyúrhoz, püspökhöz, s ha ma is ott állunk, hol először voltunk, annak az az egyetlen oka, hogy a számítás nem volt reális.

(…) Hanem igenis lehetséges a templom kibővítése…, de nem rögtön, s nem az önadóztatás kikerülése nélkül, 30–40.000 koronába kerülő építkezés, nem eszközölhető ötletszerűleg azonnal, hanem hosszabb számítgatás után, évekre terjedő hangyamunkával, s évekre terjedő önmegadóztatással.

(…) Szerintünk a kibővítés keresztülvitele csak két úton lehetséges és pedig:

1. Vessen számot az építőbizottság a hatvani intelligencia önadakozására, s a hívők adóképességére alapított anyagi erejére, ötéves tartalomnak, s az építkezésre előirányzott összeg fedezetlen részének elvállalásáért tegyen lépést a kegyúrnál, megyéspüspöknél és káptalannál, vagy megfordítva.

2. Puhatolja ki az utóbbi tényezőknél, mily összegig lehet kilátás egész bizonyosan, s a hiányt 5 éves ön- és egyházi megadóztatással igyekezzék beszerezni.

HEVESMEGYEI LAPOK. VEGYESTARTALMÚ HETILAP. 1901. DECZEMBER 5.

A gyujtogató vádja.

Másodizben tárgyalta az egri kir. törvényszék mint esküdtbiróság Rosenberg Gyula pétervásári lakos bünügyét, ki azzal volt vádolva, hogy Magyar (pupi) Istvánt felbujtotta, illetve 10 frtért rábirta arra, hogy a pétervásári határban, Weisz Gyula szalmáját gyujtsa fel.

F. évi május hó 31-án tartatott már az ügyben tárgyalás, amikor ketten ültek a vádlottak partján: Magyar (pupi) István a gyujtogató és Rosenberg Gyula a felbujtó. Az esküdtek akkor mindkét vádlottat bünösnek mondották ki, de a törvényszék Rosenberg Gyulára vonatkozólag nem látván a vádat beigazolva, az akkori határozatát megsemmisitette és az ő ügyét uj esküdtszék elé utasitotta.

A tegnapi tárgyaláson Rosenberg Gyulát ujból kihallgatták, ki határozottan tagadta a terhére rót büncselekményt, Magyar (pupi) Istvánnal sohasem beszélt, sőt őt nem is ismerte s igy nem bujthatta fel. Ezzel szemben Magyar (pupi) István, kit a májusi esküdtszék 8 hónapra itélt gyujtogatás miatt és most mint tanú lett kihallgatva – fenntartja vallomását. Szembesitéskor Rosenberg szemébe vágta, hogy nem ismeri és pénzt neki sohasem adott.

A bizonyitási eljárás befejeztetvén, a kérdések megállapitása után az ügyész fenntartotta vádját és kérte Rosenberg Gyulát bujtogatás, illetve bünrészesség miatt elitélni. Az esküdtek rövid tanácskozás után nem bünösnek mondták ki a verdiktben és ennek alapján a törvényszék a vádlottat felmentette.

Tallózta: Szilvás István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában