járványhelyzet

2020.08.16. 11:30

Kezd magára találni a használtautó-piac Heves megyében is

A koronavírus okozta veszélyhelyzet a használtautó-piacot is utolérte, ám mostanra úgy tűnik, magához tért a szektor. Szakértő segítségével elemeztük a helyzetet.

Molnár Helga

Fotó: Daniel Beran

Magyarország legnagyobb online, használt autókkal foglalkozó portáljának főszerkesztője, Katona Mátyás lapunk kérdésére elárulta, hogy a koronavírus-járvány a vásárlási kedvet is nagyban befolyásolta. Míg február 5. és március 13. között naponta átlagosan háromezer-ötszáz autót hirdettek meg, addig március 14. és április 19. között már csupán átlagosan kétezer-ötszáznegyven hirdetés került a Használtautó.hu oldalára, s ez huszonhét százalékkal kevesebb.

Heves megyében valamivel kevésbé érződött az eladásra szánt járművek számának csökkenése. Február 5. és március 13. között átlagosan 107, ám április 19-ig már tizenkilenc százalékkal kevesebb, vagyis 87 hirdetést adtak fel napi átlagban. Torpanást nem csupán a kínálatban, de a vásárlási kedvben is tapasztaltak jócskán.

– A kereséseknél az említett időszakokat összevetve huszonnyolc százalékos csökkenést láttunk, azaz a napi átlagosan 1,2 millió átlagosan 860 ezerre csökkent – írták.

Most Katona Mátyás azt árulta el portálunknak, hogy az új hirdetések száma a Használtautó.hu rendszerében leginkább márciusban, illetve áprilisban apadt, akár az országos, akár a Heves megyei számokat nézünk, ám utána gyakorlatilag stabilizálódott. Májusban már érezhetően csökkent a piac lemaradása, míg júniusban és júliusban az országos adatokat nézve is stagnálás látható csupán az előző évhez mérten, míg Heves megyéből az előző évieknél több új hirdetés érkezett az oldalra, mint a tavalyi hatodik és hetedik hónapban.

Májusban már érezhetően csökkent az autópiac lemaradása Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A tavaly rekordméretűre nőtt, az országosan több mint nyolcszáz-ezer tulajdonosváltást regisztráló autópiacon a vásárlási kedv is egyértelműen megmaradt a keresési számaink alapján. A márciusi és áprilisi csökkenés után a májusi adatok már stabilizálódást, a júniusi és a júliusi országos számok pedig egyértelmű élénkülést, a tavalyiaknál jelentősebb keresést mutatnak – részletezte.

Hangsúlyozta, nemcsak a Használtautó.hu keresési számai, hanem a hazai átírások száma alapján is pozitív tendencia látható. Míg márciusban, áprilisban és májusban még csökkentek a tulajdonosváltások – 19, 36, majd végül már csupán 10 százalékkal –, a június erősödést hozott: 11,5 százalékkal több használt autó tulajdonosváltását regisztrálták, mint tavaly júniusban, és 66 százalékkal többet, mint áprilisban. A júliusi adatok épp nincsenek még meg.

– A hazai autópark átlagéletkorára nem állnak rendelkezésre havi szintű adatok, ám azt tudjuk, hogy a 2019-es évet már 14,4 éves átlagéletkorral zárta, tehát korosodott a bő 3,8 milliós személyautó-állomány – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában