állás

2020.08.13. 17:30

Nagy szükség lenne a közterület-felügyelőkre Lőrinciben is

Lőrinci képviselő-­testülete az elmúlt év végén döntött közterület-felügyelő alkalmazásáról, de az állást eddig nem sikerült betölteni. Egerben is szükség van a munkájukra.

Tari Ottó

Fotó: Daniel Beran

Égetően szükség lenne egy olyan emberre, aki kellő jogosultsággal „kezelhetné” az utcákon és a tereken tapasztalható rendellenességeket. Ilyennel jelenleg csak a rendőrséget hatalmazták fel, de a körzeti megbízottak mellé elkelne olyan személy is, akinek nem a bűnüldözés vagy a megelőzés, hanem kifejezetten a közterületek ellenőrzése lenne a feladata.

Volna munka bőven egy közterület-felügyelőnek – hangzott el a képviselő-testület több ülésén is. Megszüntették viszont az egyik mezőőri státuszt, mert abban a feladatkörben nem mutatkozott annyi gond, hogy két embert foglalkoztassanak. A településen működik ugyan polgárőrség is, de utóbbi tagjainak nem áll rendelkezésükre olyan eszköz, amellyel elrettenthetnék a szabályszegőket. A figyelmeztetés, az állandó járőrözés pedig a jelek szerint nem mindig elég.

Tény, hogy – miként azt a hivatalos tanácskozások során többen megjegyezték – a közterület-felügyelői állás nem túlságosan népszerű, hiszen napi rendszerességgel konfrontálódni kell a lakosság egy kisebb hányadával. A legfőbb problémaforrások közé tartozik az illegális hulladékelhelyezés. Információnk szerint a napokban még a rendőrséget is ki kellett hívni egy emiatt kialakult, a tettlegességig fajuló vitához.

Munkában az egri közterületen, a városban egyre több a teendőjük Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Gond még az avarégetések alkalmával tapasztalható levegőszennyezés, a járművek és az építőanyagok nem megfelelő tárolása, valamint a magánportákhoz tartozó területek nem megfelelő gondozása. Mindezeken túl a közterület-felügyelőnek ellenőriznie kellene számos rendelet betartását – mint például az utcákon történő, nem megengedett alkoholfogyasztást –, meg kellene akadályoznia a főként a selypi városrészben tapasztalható, az átutazó munkások körében már-már szokássá vált nyilvános vizelést.

Még számos kisebb-nagyobb teendője akadna, amelyek megfelelő ellátásával hozzájárulhatna a helyiek komfortérzetének javításához.

Az említettekből is látható, hogy a feladatkör ellátásához nem árt a jó erőnlét, és talán ennél is fontosabb a kiegyensúlyozott pszichés állapot. Ezek mellett a pályázati kiírás olyan feltételeket szab, amelyek nem egykönnyen teljesíthetők. Így például a jelentkező egészséges magyar állampolgárnak büntetlen előéletűnek kell lennie, aki legalább közszolgálati középiskolai végzettséggel vagy közterület-felügyelői vizsgával rendelkezik, de a felsőfokú képesítés előny, s legyen jogosítványa, s még vagyonnyilatkozati eljárásra is kötelezett.

A legutóbbi pályázat elbírálásának időpontja augusztus 7-e, péntek. Úgy tűnik, az ítészeknek nem lesz nehéz dolguk, ugyanis újfent nem adta be a pályázatát senki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában