járványhelyzet

2020.08.27. 11:30

Nem tilthatja meg a munkáltató a külföldi utazást

Fokozott óvatosságra kéri a kormány a külföldre utazókat – jelentette be nemrég a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta, a zöld besorolású országokba elindulni is fokozott előrelátást igényel, s józanságot kérnek.

Molnár Helga

– A járványban a vállalkozókat és a vezetőket extra felelősség terheli – felelte a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Heves megyei elnöke, Báry Péter, akit arról kérdeztünk, milyen szempontokat kell figyelembe vennie annak, aki külföldi utat szervez. Hangsúlyozta, a vezetőknek egyrészt működtetniük kell hazánk gazdaságát, másrészt mindent meg kell tenni dolgozóik egészségének védelméért.

– Dolgozni csak egészséges, kiegyensúlyozott dolgozókkal lehet. Ez komoly dilemmát okoz a szabadságolásokkal kapcsolatban. Fontos, hogy a cégek alkalmazottjai pihenéssel töltsék szabadságukat. Országunkban komoly hagyománya van, hogy ilyenkor sokan igyekeznek külföldön pihenni, és ez a jog nem, vagy nehezen korlátozható. Ugyanakkor a vezetők elemi érdeke és kötelessége, hogy mindent megtegyenek dolgozóik egészsége érdekében – részletezte.

Hozzátette, a tiltás, utasítás ezen a területen nem igazán hatékony, ezért ő inkább az iránymutatást ajánlja. Szavai szerint célszerű a dolgozóknak SZÉP-kártyán át forrást juttatni a pihenésükhöz.

– Ezzel egyrészt erősíthető a céghűség, másrészt arra motivál, hogy itthon pihenjenek. Ha ennek ellenére valamelyik munkavállaló piros vagy sárga országban kívánja eltölteni a szabadidejét, a többi dolgozó egészségére is tekintettel kell lenni, csak ez lehet a rendező elv. Ilyen helyzetben az előírások kőkemény betartása és betartatása elkerülhetetlen, még akkor is, ha ez gazdasági hátrányokat jelent. Vezető társaim nevében is önmérsékletet kérek a szabadságukat töltőktől. Gondoljanak arra, hogy ezen helyzeten most közösen kell túljutnunk – figyelmeztetett.

A hírek szerint ősztől szigorítás várható. Orbán Viktor miniszterelnök azt nyilatkozta, fel kell lépni a vírus behurcolása ellen. Felidézte, nyáron bevezették az egyes országok fertőzés szerinti osztályozását, de szeptember elsejétől nem lehet fenntartani ezt a rendszert, és változások várhatók. A kormányfő hangsúlyozta, nem szólhat bele a magyar emberek személyes életvezetésébe, szokásaiba, nyaralási terveikbe. Kellő óvatossággal azonban arra kér mindenkit, hogy déli irányba szeptember utánra ne foglaljon, szervezzen magának nyaralást, mert az beleütközhet a határvédelmi intézkedésekbe.

Fontos, mit jelentenek a színek az egyes országoknál

Jelenleg a zöld kategóriába tartozó államoknál – ilyen például Horvátország is – a fertőzöttség és a kockázat is alacsony, a belépés vállalható. A sárga kategóriába azok az országok tartoznak, ahol kevésbé súlyos a helyzet, a vörösbe pedig azok, ahol súlyos. A magyarok zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphetnek be. Sárga vagy piros jelzésű helyről érkezve tizennégy napos karanténba kell vonulniuk. A sárga jelű térségből jött magyarok az első koronavírustesztet követően szabadulhatnak a karanténból, míg a vörös esetében két negatív tesztre van ehhez szükség. Külföldi állampolgárok esetében az a szabály: a sárga jelű országból érkezők ugyanúgy beléphetnek, mint a magyarok, vörössel jelzett államból viszont nincs lehetőség erre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában