kiállítás

2020.08.21. 20:00

Rekorddal köszöntött be Egerben a Jégkorszak

Jégkorszak kiállítás nyitotta meg kapuit a Bartakovics Béla Közösségi Házban az elmúlt hétvégén. Az eseményről Berecz Klárával, az intézmény szakmai vezetőjével beszélgettünk.

Heol

Az életnagyságú preparátumok nagy népszerűségnek örvendtek.

Forrás: heol.hu

Fotó: Király Tamás

Ideiglenesen, augusztus 14. és szeptember 6. között az Egri Kulturális és Művészeti Központ Bartakovics Béla Közösségi Házába költözik a Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása. A több mint 200 látnivaló között vannak eredeti, a jégkorban élt állati csontok, gerinces maradványok és preparátumok. Így történhetett meg, hogy Berecz Klárával, az EKMK szakmai vezetőjével életnagyságú állatrekonstrukciók társaságában beszélgethettünk.

A kiállításon több állatrekonstrukcióval találkozhatunk Fotó: Király Tamás / heol.hu

– Nagyon megrázott minket, hogy hosszú hónapokra be kellett zárnunk. Számos programunkat törölték, ezek után kellett valahogy felállnunk, de nem nagyon tudtuk merre van az előre. Sokat gondolkodtunk azon, hogy a járványidőszakban mit lehet csinálni, amikor bármelyik pillanatban lezárhatják az intézményt. Végül a kiállítás mellett döntöttünk, mert ezt akár szakaszosan és csoportosan is be lehet mutatni, ha azt követeli meg a helyzet – számolt be portálunknak az elmúlt hónapok nehézségeiről és a kiállítás ötletének megszületéséről Berecz Klára.

Hozzátette, hogy nyáron, amikor a városban egymást érik a szabadtéri színházi előadások és koncertek, egy más típusú program megtervezésére kellett helyezniük a hangsúlyt.

– Az újonnan felújított épület tálcán kínálta a lehetőséget. A kiállítás területileg háromszáznyolcvan négyzetmétert igényel, így a nagyterem és a színpad összenyitásával ezt meg is tudtuk valósítani. Ez az egyik legnagyobb vidéki kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeum együttműködéseben – avatott be minket a részletekbe.

A különböző állatok csontjait közelről vehetjük szemügyre Fotó: Király Tamás / heol.hu

Elmondása szerint kemény munka áll a kiállítás mögött.

– A bemutatott csontvázak és egyéb látnivalók szállítása nem épp veszélymentes, ezért speciális csomagolásban érkeztek meg a megyeszékhelyre. Az sem mindegy, milyen autóval szállítják a bemutatott tárgyakat. A fővárosi múzeumból négyen érkeztek városunkba, akik segítettek berendezni a termet. Őket néhány napig vendégül láttuk Egerben – mondta.

A rövidorrú óriáshiéna mellett sok érdeklődő állt meg. Fotó: Király Tamás / heol.hu

Kérdésünkre, hogy életkorilag kik alkotják a célközönséget az alábbi választ adta Berecz Klára: „mindenkit szívesen látunk a gyermekektől az idősekig, akik nagy létszámban élnek is a lehetőséggel. Az első három napban rekordszámban látogattak el hozzánk. Tökéletes program lehet környékbeli családoknak és turistáknak is.”

A bemutató egyik különlegessége, hogy bizonyos csontokat, tárgyakat nem csak megnézni szabad, hanem megérinteni is. A látogatók felfoghatatlanul régi időkből származó emlékeket tapinthatnak meg, persze fokozott elővigyázatossággal.

Több, jégkorszakban élő állat csontvázát is bemutatták Fotó: Király Tamás / heol.hu

Információs táblák is mesélnek nem csak az állatokról, de a különböző korszakokban jellemző növényvilágról is, ugyanakkor az intézmény szakmai vezetője hozzátette, hogy sok múlik az az érdeklődők hozzáállásán. A befogadott információ lehet, hogy még csak a kezdete egy történetnek.

– A közönség elvárásaihoz és reakcióihoz fogunk idomulni. Elképzelhető, hogy lesz majd egy felhívás, aminek a keretein belül lehet rajzolni vagy verset írni, akár slammelni a látottakról. Ez attól függ, hogy mennyire lesznek fogékonyak az emberek – vetette fel az ötletet az intézmény szakmai vezetője.

A látni- és olvasnivalók mellett fontos, hogy mondanivalója is van a nézőközönség számára, mégpedig a globális klímaváltozásról. Vajon a közelmúltunk és a jövőnk alakításában mekkora szerepet játszik az ember? Milyen hatásai voltak a legutóbbi jégkorszaknak? Mi vár ránk 100 év múlva? A kiállítás a téma körüli tévhiteket tisztázza.

Az életnagyságú preparátumok nagy népszerűségnek örvendtek. Fotó: Király Tamás / heol.hu

Berecz Klára bevallása szerint elégedett a kiállítással és a látogatók számával is. Hangsúlyozta, hogy a hét minden napján várják az érdeklődőket, augusztus 20-án is nyitva tartanak. Azt is említette, hogy a szeptemberi tanévkezdést követően nyitva áll a kiállítás kapuja iskolás csoportok előtt is reggel 9-től délután 6 óráig szeptember első hetében.

Ahogy Girhiny Eszter sajtóreferens korábban tudatta, a tárlat ismerteti az utóbbi két és millió év klímaváltozásait és a jégtakaró mozgását a kontinenseken. Sorra veszi az állandóan változó, olykor szélsőséges környezeti feltételek között élő állat- és növényvilág alkalmazkodási stratégiáit, valamint a következő legalább 100 év klímaváltozására vonatkozó tendenciákat, jóslatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában