védekezés

2020.08.02. 07:00

Sokan nem hordanak maszkot a buszokon Heves megyében

Hiába kötelező a helyi és távolsági autóbuszjáratokon a szájmaszk viselése, sokan nem veszik fel, van, aki még az üzletekben sem ­hajlandó magától felölteni. Arra panaszkodnak, hogy a nagy melegben elviselhetetlen, mivel alig kapnak levegőt tőle. A szabályok megszegőit figyelmeztethetik ugyan, de velük szemben a sofőrök valójában semmilyen intézkedést sem alkalmazhatnak.

Szabadi Martina Laura

Van olyan, aki még a buszra várva is viseli, más a buszon sem Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: CZIMER TAMAS

A fővárosban élő Cseh Kitti szüleihez látogatott haza a megyeszékhelyre. Elmondása szerint Budapesten elég szigorúan veszik a maszkhasználatot, így nagyon meglepte, hogy a megyében mennyire lazán állnak hozzá.

– Az idősek többen hordják a tömegközlekedési eszközökön, de ők sem mindig. A busz­út alatt azt láttam, hogy sokan leveszik, amint helyet foglalnak. Nem értem, hogy miért csinálják ezt, nagyon felelőtlennek tartom, hiszen ha mi, többiek kibírjuk, akkor más is el tudja viselni magán a védőeszközt. Szerintem erélyesebben kellene fellépnie a sofőröknek. Itt sokan még a boltokban sem akarják felvenni, ez nem is túl igazságos – érvel. Ahogy látja, van olyan is, aki alibiből hordja, helytelenül: a szájukra felveszik, de nem takarja az orrukat. Rengeteg ilyet láthatunk Egerben is, maszk van, viszont helytelenül használják, tehát olyan, mintha nem is lenne.

Az Egerből Hatvanon át Budapestre induló gyorsvonaton a kalauzok jegyellenőrzés közben a maszkhasználatra is figyelmeztetnek.

– Az utasokat a jegy érvényesítésekor megkérem, hogy vegyék fel a maszkjukat is. A legtöbbjüknek a táskájában lapul, nagyon kevés az olyan, akinél egyáltalán nincs maszk. Velük igazából nem tudunk mit csinálni. Nyilván senkinek sem akarunk a törvénnyel összeütközést okozni, de elmondom nekik, hogy a rendőr megbüntetné ezért, s így azért megfogadják a kérésünket – fogalmaz a hölgy, aki érthető, hogy nevét nem vállalta.

Van, aki viszont nem így gondolkodik, és a meleg időben nem hajlandó eltakarni az arcát. Egy füzesabonyi férfi kérdésünkre kifejtette, hogy nem tartja kivitelezhetőnek a szabályozást.

– Harminc fok felett nyolcvanévesen én nem fogok még egy maszkot is felvenni, amiben nem kapok levegőt. Választhatok, hogy ettől vagyok rosszul vagy a vírust kapom el. Igyekszem mindenkitől távol ülni, ha tömegközlekednem kell, de én ezt képtelen kérésnek tartom ebben az időben – szögezi le.

Egy petőfibányai nő elmondta, hogy kiskorú gyermeke elfelejtett maszkot vinni magával, így nem engedték fel a buszra.

– Nem engedte fel a sofőr a buszra maszk nélkül, el kellett mennie egy boltba és ott vásárolt. Én úgy gondolom, helyesen járt el a buszvezető. A fiam figyelmetlen volt, pedig mindig emlékeztetem rá, és ki is van készítve a védőeszköz – magyarázta.

Van olyan, aki még a buszra várva is viseli, más a buszon sem Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A boltokban is mindenkit felszólítanak, akin nincs védőeszköz. Egy egri üzlet alkalmazottja elmondta, hogy akinél nincsen, annak adnak az arca eltakarására alkalmas, egyszer használatos, többrétegű papírt.

– Felajánljuk nekik ezt a lehetőséget, azonban ha ezt nem fogadják el, akkor egyszerűen megkérjük őket, hogy fáradjanak ki az üzletből, hiszen a szabályok minket is kötnek – árulta el a bolti alkalmazott.

A Volánbusz Zrt. és a MÁV Zrt. honlapjain található felhívások szerint, a kötelező előírásokat mindenkinek be kell tartani. Nincs kivétel ez alól, és a társaság kéri a közönséget, ne szegjék meg a rendelkezéseket, vegyenek fel a maszkokat, ­sálakat.

A sofőrök nem intézkedhetnek

A busztársaság kommunikációs igazgatóságáról korábban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a május 4-től hatályos kormányrendelet értelmében valamennyi helyi és helyközi járaton kötelező a maszk viselése, vagy a száj és az orr megfelelő eltakarása. Az utasokat erről minden lehetséges információs csatornán értesítették, a buszokon is kiragasztottak plakátokat, felhíva a figyelmet az előírások betartásának fontosságára. Az autóbusz-vezetők azonban nem hatósági személyek, a szabályt be nem tartókkal szemben kizárólag a rendőrség intézkedhet, ám a sofőröknek nem tiltják, hogy figyelmeztessék az utasokat arra, hogy szabálytalanságot követnek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában