bor és szőlő

2020.09.30. 14:00

2020 egyik legnagyobb turisztikai eseménye jöhet létre Egerben

Az idei VINO Kóstoló a bor és a zene jegyében telik, amelynek helyszíne ezúttal Eger történelmi belvárosa, a Dobó tér. A szervező, azaz az Egri Borút Egyesület a tér kora őszi hangulatában szeretné megmutatni a borvidék ismert borászatait és éttermeit a kóstolni vágyó helyi és az ide látogató vendégeknek. Az egylet elnökével beszélgettünk a programról.

Molnár Helga

Két éve az érseki palota udvara adott otthont az eseménynek

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

– Az itt élő bortermelőkben már korábban is megvolt az igény arra, hogy méltóképp mutassuk be a borvidékünk értékeit, s azt gondolom, nincs elég apropó, rendezvény, ahol a tájék borai megjelenthetnének – beszélt a VINO Kóstoló Ünnep kezdetéről és a rendezvényt életre hívó alapgondolatról dr. Lőrincz György borász, az Egri Borút Egyesület elnöke.

Az október 2-tól 4-ig tartó rendezvény sorban a negyedik. Az előző hármat három különböző helyszínen tartották.

– Ezek a Líceum, az érseki palota udvara és az Érsekkert voltak. Gyönyörű otthonai voltak a VINO-nak, ezzel is utalva arra, milyen szép, emlékezetes eseményt kívántunk létrehozni – tette hozzá.

Idén a Dobó teret választották, ahol 17 kiállító várja a vendégeket. Dr. Lőrincz György elmondta, nyolc-tíz étterem csatlakozott az ünnephez oly módon, hogy VINO-menüt kínálnak majd a betérőknek.

– Speciális körülmények között született meg az idei esemény, a koronavírus miatt tolnunk kellett az időpontot, de semmiképpen sem szerettük volna elengedni. Ezúttal az Utcazenészek Versenye is csatlakozott, így egy komplex, az év egyik, ha nem a legnagyobb idegenforgalmi programját bonyolíthatjuk majd le Egerben – fűzte hozzá.

Két éve az érseki palota udvara adott otthont az eseménynek
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Mint mondta, az Egri Borút Egyesület fontos feladata az egri turizmus segítése. Céljuk, hogy elősegítsék a történelmi borvidékünk kulturális örökségének megóvását, kultúrájának ápolását, valamint hozzájáruljanak a térség idegenforgalmának növeléséhez

– Kiemelten figyelünk a gasztronómiával összekapcsolt kulturált borfogyasztás és az Egri borvidék turisztikai értékeinek, programjainak népszerűsítésére. Fontos célunk még a minőségi bortermelés és a borhoz kapcsolódó művészeti, építészeti és egyéb kulturális értékek megismertetése borvidéki együttműködéssel – hangsúlyozta. Részt vesznek a térség bor-gasztronómiai programjai szervezésében együttműködve civil és gazdálkodó szervezetekkel. Évente szerveznek borturisztikai minikonferenciákat és társszervezői az Egri Borászati konferenciának is.

Természetesen fokozottan figyelnek a járvány miatt az egészségügyi előírásokra, fertőtlenítőpontok, tájékoztató felületek állnak majd rendelkezésre. Egyeztettek a Nemzeti Népegészségügyi Központtal is, de dr. Lőrincz György felhívta a figyelmet az egyéni felelősségvállalás fontosságára is.

Kiegészülnek az utcazenészekkel

Ábry Zoltán, az Utcazenészek Versenye főszervezője korábban elmondta, az október eleji időpontot azért választották, hogy elkerüljék az augusztus 15-e utáni fesztiváldömpinget. Ezen a hétvégén egyébként nincs semmilyen ünnep, tehát a nyári forgalomkiesést egy egyébként nullértékű hétvégére időzített rendezvénnyel igyekeznek korrigálni a belvárosi vállalkozásokat segítve. Újdonság, hogy idén, kísérletképpen megjelenik egy új művészeti ágazat, a festészet. Tíz alkotó a Szent Hedvig Kollégium előtti ligetes téren látványfestésbe vonja be a járókelőket. A zenészeket zsűri is osztályozza majd, köztük ott van Nagy Zoltán, az egri egyetem docense és Szentmihályi Gábor dalszerző, hangmérnök, az Első Emelet dobosa is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában