segítségnyújtás

2020.09.21. 20:00

Gyöngyösi karitász: problémát megoldani nem tudnak, de segíteni igen

Gyöngyösön a ferences karitász idén ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. Prokai Istvánné, az Alsóvárosi Ferences Plébánia karitászcsoportjának vezetője beszélt a mindennapjaikról.

Szabó István

Prokai Istvánné szerint sokan szeretnek segíteni másokon

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Jézus azt mondta, hogy szegények mindig lesznek köztünk. A róluk való gondoskodás a jelenkor emberének is kötelessége. A szeretettel fordulás mások felé korlátlan lehetőség egy jótékonysági szervezetnél. A segítségnyújtáshoz már behatároltak a eszközök, mert a helyi karitász is adományokból tartja fenn magát. Vannak pályázati lehetőségek is, az elmúlt két évben jónak mondható összeget kaptak.

– Évente kétszer, advent és nagyböjt idején van nagy adománygyűjtési akció, ezekbe bekapcsolódunk – mondja Prokai Istvánné. – Tartós élelmiszereket gyűjtünk, és becsomagolva eljuttatjuk a rászorulóknak. Mindig vannak jó emberek, akik adakoznak. Sajnos, kevés a helyünk a tárolásra, de ha az igények meghaladják a kapacitásunkat, akkor az egri központunk segít.

Tavasszal a készletek feltöltése után következett a karantén időszaka. A csoport tagjai egyre többen szépkorúak, veszélyes lett volna a szeretetcsomagok házhoz szállítása.

Prokai Istvánné szerint sokan szeretnek segíteni másokon
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Hatvan-hetven csomagot készítünk, igyekeztünk a fiatalabbakat mozgósítani – folytatja Prokai Istvánné. – Erik atya vállalta magára a kézbesítést és minden mást, amit egyébként mindig mi végzünk, például csekkbefizetést vagy gyógyszerkiváltást. Nyáron igyekeztünk szétosztani mindent, de most megint kezdődik a járvány. Nagy szükség lenne fiatalokra a csoportban.

A járvány miatt az egyik legfontosabb kapcsolatuk is szünetel, a helyi idősotthonban újra látogatási tilalom van.

– Kéthetente látogattuk az otthont, együtt imádkoztunk, énekeltünk, beszélgettünk a lakókkal. Reméljük, mielőbb újra tehetjük, mert egy simogatás is csodát képes tenni. A családsegítő szolgálattal is szoros a kapcsolatunk. Ehhez nekünk is töltődnünk kell időről időre. Szeretünk kirándulni, lelki gyakorlatokra járni. Tudjuk, a legjobb helyen vagyunk, mert jónak lenni jó – vallja Prokai Istvánné.

Több fiatalra lenne szükség

Nagy szükség lenne a fiatalokra a ferences karitásznál is. A csoport nagy része 25 év óta végzi a szeretetszolgálatot, sokuk fölött eljártak az évek. Jól tudják, nem egyszerű munka és gyerekek mellett jószolgálati tevékenységet végezni, de hittel várják azokat, akik szeretnének jót tenni. Vannak ilyenek. Kissné Császár Erzsébet tanárnő vezetésével a gyöngyösi gimnáziumban működik a Berze Young Caritas diákcsoport, amelynek tagjai már hagyományosan vendégei a ferences karitásznak. Az egyedül élőknek rendezett előkarácsonyi szeretetvendégségek alkalmain műsorral készülnek a templomban, meghitt beszélgetés közben együtt fogyasztják el az ünnepi vacsorát a vendégekkel. Mára a csoport ­ökumenikussá vált, református önkéntesük is van. Senkit ne tartson vissza, ha úgy érzi, ő maga nem tudja más gondját megoldani, mert azt a karitász sem tudja. De segítségre alkalmas.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában