élővilág

2020.09.06. 14:08

Idén is rekordszámú szalakóta költött a Hevesi-síkon

A 2020-as évben, az első szalakótákat korán, már április 17-én megfigyelték a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, májusban pedig megkezdték az idei év terepi munkáit is. 

Heol

2020 májusától júliusáig sorra ellenőrizték a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) Dél-hevesi Tájegységének területén fellelhető 333 mesterséges szalakótaodút. Az ellenőrzések során 243 odúban regisztráltuk a faj sikeres költését, valamint további 68 szalakótafészkelést figyeltek meg vércseládákban, illetve természetes odúkban. Az odúk foglalási aránya az idei évben volt a legmagasabb, az ellenőrzött odúk közel 73 %-ában költött szalakóta – írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az idei szezonban gyakoriak voltak a 4-5 fiókás fészekaljak, de 6 fiókás is akadt. A „Szalakóta védelme a Kárpát-medencében” LIFE+ pályázat eredményességét bizonyítja, hogy ugyan már 2019-ben is rekordot jelentő 220 pár szalakóta költött mesterséges odúinkban, viszont 2020-ra ez a szám ismét jelentősen emelkedett.

Fotó: BNPI

Az elvégzett felmérések alapján az állomány nagysága 311 pár a dél-hevesi területen. Az általunk, mesterséges odúkban és ládákban regisztrált fiókák száma meghaladta a 800-at, amely mellett még ott vannak a nehezen ellenőrizhető, természetes odúkban költő párok fiókái is. Becslések szerint több, mint 1000 szalakótafióka kelt ki az idei évben a Hevesi-síkon.

Mikor május-júliusban a BNPI munkatársai felkerekedtek, hogy felmérjék a faj költési sikerét, akkor – a későbbi nyomon követés érdekében – ornitológiai gyűrűvel is megjelölték a madarakat. A gyűrűzés segítségével nem csak a faj vonulásáról tudhattak meg többet, hanem többek között arra a kérdésre is választ kaptak, hogy hogyan viselkedik a költési területen, vagyis mi az élőhelypreferenciája, mennyire területhű, továbbá milyen tényezők veszélyeztetik.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság teljes működési területén 643 szalakótaköltést regisztráltak 2020-ban. Az idei évben, az általuk kihelyezett mesterséges odúkban talált tojások és fiókák száma együttesen meghaladta az 1700-at.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában