fejlesztés

2020.09.25. 11:30

Javulás tapasztalható a dél-hevesi utak állapotában, de így is akad még feladat

Némi javulás tapasztalható a dél-hevesi utak állapotában, hiszen az elmúlt években több szakaszt is felújítottak. A napokban például belterületi utakat adtak át Boconádon. Ugyanakkor van még feladat bőven, hiszen számos település bel- illetve külterületén akadnak még döccenők az utakon.

Berecz Renáta

Újlőrincfalván nagyon várták már az útjavítást két évvel ezelőtt. Teljes körű rekonstrukció volt Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

A Magyar Falu Programnak (MFP) köszönhetően négy belterületi út is megújulhatott Boconádon, ahol a napokban ünnepélyes átadót is tartottak. A polgármester felidézte, nagyon rossz állapotban lévő utak voltak, tele kátyúval, megnehezítették a közlekedést az ott élőknek. Kis István kiemelte, a Magyar Falu Program révén több mint 24 millió forintból tudtak gazdálkodni. Az összegből – a képviselő-testület döntése nyomán – sikerült új aszfaltot teríteni az Ady Endre utcában, a Dózsa György úton, a Szabadság téren, valamint az Eperfa utcában. A munkák során egy köves, agyagos rétegre került rá a meleg aszfaltos borítás.

A falu vezetője hozzátette, van még olyan belterületi útszakasz, amivel foglalkozni kell, mert szintén elég rossz állapotban van. Ezek között említette elsősorban a Baross Gábor, valamint az Esze Tamás utcát. Mint fogalmazott, már adtak be pályázatot ezekre vonatkozóan. Reméli, pozitív elbírálást kapnak, s hamarosan ezeken a helyeken is jobb útviszonyokat tudnak majd biztosítani.

Az MFP támogatásból vásároltak különböző munkagépeket, -eszközöket is, melyek az útkarbantartást segítik majd. Ezek között említett egy kistraktort, homlokrakodót, vonólapátot, fűkaszát és egy gödörfúrót is.

Pély polgármestere úgy véli, a belterületi útjaik viszonylag jó állapotúak, de tennivaló mindig akad. Szintén a Magyar Falu Programon belül nyertek el támogatást, melyből hamarosan összesen öt útszakaszt tesznek járhatóbbá. Bakondi Péter kifejtette, három utcában a földutat kavicsos réteggel borítják majd, így a Virág, a II. Rákóczi Ferenc, valamint a Petőfi utat. Ezeken kívül aszfaltoznak is két utcában: a Dobó, valamint a Névtelen elejét. A községvezető szerint – amennyiben az időjárás engedi – az említett munkák remélhetőleg október végére elkészülnek.

Nagyobb problémaként említette a Heves és Pély közötti külterületi utat, ami már igencsak felújításra szorul.

– A helyiek sokszor érdeklődnek is afelől, hogy van-e már valami fejlemény, mikor lesz már járhatóbb az útszakasz – fogalmazott. Egyelőre azonban nincs kilátásban ilyen irányú beruházás, mint mondta, milliárdos projektről lenne szó, hiszen közel 13 kilométernyi felületet kellene rendbe tenni.

Újlőrincfalván nagyon várták már az útjavítást két évvel ezelőtt. Teljes körű rekonstrukció volt Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Sajnos a szükségtározó megépítésekor az áthaladó munkagépek és a megnövekedett forgalom terhelését nem bírta el az út, s közben az időjárás is – például a téli fagyok – csak rontott az állapotán – tette hozzá.

Kál felől érkezve, a Tarnabodra vezető útra kanyarodva tapasztalható, szinte alig lehet végigmenni rajta úgy, hogy ne kátyúba menjünk bele. Évek óta rossz állapotban van a szakasz, s a kátyúzás már nemigen jelenthet kielégítő megoldást. A falu polgármestere ugyanakkor arról tájékoztatta lapunkat, van már remény arra, hogy hamarosan ez az út is megújul. Pető Zoltán egyelőre csak annyit tud, ígéret van arra, hogy 2022-re elkészülhet.

Erős útalapot alakítottak ki

Két éve újult meg az Újlőrincfalvát átszelő közút, amely a falu teljes belterületi szakaszát érintette. Zsebe Zsolt polgármester örömét fejezte ki akkor, hogy nem egyszerű kátyúzásról lesz szó, hanem teljes megújításról. Nagy szükség volt már rá. A régi út ugyanis nem rendelkezett megfelelő útalappal, s az arra járó nehéz gépjárművek miatt megsüllyedt. A beruházással erős útalapot, teherviselő burkolatot, kopóréteget alakítottak ki. Így – két és fél kilométernyi szakaszon – már nem zötykölődnek az autósok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában