fejlesztés

2020.09.30. 07:00

Övárkokkal vezetik el a lezúduló vizeket Nagyvisnyón

Az Európai Unió támogatásával mérséklődhet az árvízveszély a bükki településen.

Tóth Balázs

Kárelhárítás egy villámárvíz után. Most megoldódni látszik a település legnagyobb problémája Fotó: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Elhárulhat az egyik árvízi veszélyforrás Nagyvisnyón. Az önkormányzat a napokban 419,5 millió forintos európai uniós támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a csapadékvíz elvezetésére. Mindez az utóbbi évek legnagyobb beruházását jelenti a településen.

– Nagyvisnyó árvízvédelmi problémái két okból fakadhatnak, egyrészt a Szilvás-patakon levonuló bődületes árhullámból, másrészt a környező dombokról lezúduló csapadékvizekből. Utóbbira volt példa a tavalyi, Patak utcai iszapáradat, a mostani pályázat segítségével ezt tudjuk majd kezelni – mondta Csőgér Bálint, Nagyvisnyó polgármestere.

– Pontszerű beavatkozásokat tervezünk a község csapadékvíz-elvezetésében, tehát nem úgy lesz, mint más településeken, ahol az összes utcában leburkolták az árkokat. Megtapasztaltuk, mely részeken szükséges beavatkozni. A tervezés most indul, majd következik a szükséges engedélyek beszerzése, közbeszerzésen a kivitelező kiválasztása. Amennyiben minden flottul menne, akkor jövő tavasszal kezdődhetne el az építkezés. A legfontosabb, hogy idén ősszel elkészüljön a támogatási szerződés, a mostani uniós forrás felhasználásával 2022 év végéig lehet befejezni a projektet – fejtette ki Csőgér Bálint.

A pályázat szerint a település belterületének határán övárokrendszert építenek, amely megfelelően méretezett hordalékfogókkal biztosítja a külvizek ellenőrzött és biztonságos levezetését a befogadó Nagyvölgyi- és a Szilvás-patakba. A már meglévő és jelenleg burkolt árokrendszer egyes szakaszait, illetve a levezetőárkokat is felhasználják. A tervezett vízelvezető rendszert a Patak utcában, a József Attila utcában, a Kőbányai úton, a Rákóczi utcában, az Ady Endre utcában, a Petőfi utcában a Névtelen úton, a Vadász utcában és a Béke utcában alakítják ki. Az árokrendszer döntően nyílt lesz, nagyobb részét előregyártott mederelemekkel burkolják. Minden ingatlanhoz új kapubejárót terveznek, amennyiben azonban a meglévő átereszek műszaki állapota megfelelő, illetve műszaki paraméterei, esésviszonyai megegyeznek a tervezettel, abban az esetben azokat meghagyják. Ahol a jelenlegi áteresz nem megfelelő, ott a térköves, illetve burkolt kapubejárókat felbontják, majd visszaállítják.

Kárelhárítás egy villámárvíz után. Most megoldódni látszik a település legnagyobb problémája Fotó: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A Nagyvölgyi-patakhoz történő csatlakozásnál a patak medrét a csatlakozás környezetében 30 centiméter vastagságú betonba rakott terméskő burkolatot építenek a rézsűvédelem érdekében, a burkolat elé és utána szárazon rakott terméskövet szeretnének. A Szilvás-patakhoz a meglévő árkon keresztül vezetik el a vizet. Összesen három kilométernyi csapadékvíz-elvezető csatorna épül, ebből két és fél kilométernyi lesz burkolt. A lakosok figyelmét is felhívják az árkok, átereszek tisztán tartására.

A záportározó építésére még várni kell

Csőgér Bálint elmondta, a község árvízi veszélyeztetettségének másik problémáját – az elmúlt években a Szilvás-patak többször kiöntött – akkor tudják majd kezelni, ha lesz rá pénz. Tíz éve lobbiznak Horváth László országgyűlési képviselővel együtt egy záportározó megépítéséért, de ez minimum hétszázmillió, de akár másfél milliárd forintba is kerülne. Bíznak abban, hogy a következő európai uniós ciklusban vagy más kormányzati forrásból kapnak forrást erre, és rendeződni fog a helyzet. A patakon néhány évvel ezelőtt már volt árvízvédelmi beruházás, majd a vis ­maior alapból kellett javítani, amikor az áradás megrongálta a védműveket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában