közmunkaprogram

2020.09.11. 14:00

Sok munka lenne, de egyre kevesebb már a közmunkás az észak-hevesi településeken

Egyre több településen gond, hogy alig találni embert a közfeladatok ellátására. Istenmezején például a képviselő-testületi tagok látnak neki a napokban s lenyír­ják a füvet.

Barta Katalin

Forrás: Heves Megye Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Az átlagosnál jóval csapadékosabb volt a nyár, és sok településen ebből adódóan gondot okozott az is, ki kaszálja le a füvet. Istenmezején a napokban tett közzé felhívást a falu internetes közösségi oldalán Nagy-Szú Péter polgármester. Arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a saját portája előtt mindenki tartson rendet. A falu vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy jelenleg tizenkilenc személyt alkalmaznak a közmunkaprogramban.

Közülük sokan segítenek a hivatalok és intézmények takarításában, szorgoskodnak a népkonyhán, az óvodában. Fűnyírásra azonban már nincs kapacitás, és ember se nagyon akad, aki vállalkozna e feladatra. Az önkormányzat 2014-től igyekezett a közterületek karbantartásáról gondoskodni, idén azonban a munkaerőhiány miatt a helyhatóság a továbbiakban nem tudja a magáningatlanok előtti területek, árkok kaszálását, tisztán tartását biztosítani. Hozzátette, a környezet védelméről szóló helyi önkormányzati rendelet szerint eddig is az ingatlan tulajdonosának, használójának volt kötelessége gondoskodni a járdaszakaszok és árkok tisztán tartásáról, telente a járdák takarításáról, síkosságmentesítéséről. Most nyomatékosan arra kérik a lakosokat, hogy a fenti rendelethez alkalmazkodva mindenki tartsa rendben a saját ingatlanához tartozó közterületeket.

Mátraballán is rengeteg dolguk van a közmunkásoknak Fotó: Berán Dániel Fotó: Berán Dániel / Heves Megye Hírlap

Megtudtuk, e hét végén búcsúra készülnek a faluban, ahová hazavárják az elszármazott rokonokat, ismerősöket is. Mivel szeretnék, ha az ünnepre a szebbik arcát mutatná a település, a képviselők a héten saját erőből terveznek fűnyírást. Végigjárják a legelhanyagoltabb területeket, s amíg szusszal bírják, kaszálnak.

Mátraballán jelenleg négy közmunkás felel a közterületekért és az egyéb feladatok ellátásáért. Egy karbantartó pedig az intézményekkel kapcsolatos műszaki dolgokat fogja össze – tudtuk meg Pádárné Gyuricza Henriett polgármestertől. Legalább nyolc személyre lenne szüksége a falunak, a fedezet is meglenne az alkalmazásukra, azonban nincs elég hadra fogható emberünk. Az jó hír, hogy a fiatalabbak a környékbeli cégeknél el tudtak helyezkedni, ám ez az önkormányzati feladatok ellátásában nem segít.

Bodonyban is egyre szűkebb a közmunkások köre. A faluban jelenleg öten dolgoznak a Start programban, négy embert pedig időszakosan tudnak alkalmazni – tudatta Vince János. A faluvezető tájékoztatása szerint az aktív munkavállalók közül sokan a Gyöngyös környéki üzemekben helyezkedtek el. A nyáron kénytelenek voltak vállalkozót is bevonni a közfeladatok ellátásába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában