Tizenkilencedik alkalommal tartották meg a drogprevenciós napot Egerben

Az egri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) és a Városi Diáktanács az Eger önkormányzatának támogatásával idén már tizenkilencedik alkalommal rendezte meg a Tiszta Élvezet Drogprevenciós Napot és Regionális Drogügyi Konferenciát.

Sz. M. L.

Forrás: Shutterstock

Idén a járványhelyzet miatt online zajlottak az előadások, melyek megtekinthetőek voltak az egri KEF Facebook oldalán is. Az idei év központi témája, hogy egy olyan krízishelyzet, mint amit a koronavírus kapcsán sokan megtapasztaltunk, hogyan tud hatni az emberek lelki egészségére és az addiktológiai ellátórendszerre. Tóth Róbert, az egri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke nyitotta meg az eseményt.

Az első előadás a addiktológiai ellátások járvány idején, a kezelő-rendszer elemzéséről szólt. Dr. Szemelyácz János címzetes egyetemi docens, pszichiáter, addiktológus elmondta, hogy a járvány hozta helyzetben a szakemberek megpróbálják megtalálni az esélyt.

– A tavaszi járvány váratlanul ért mindenkit, a szenvedélybeteg-ellátó rendszert is beleértve. Egy-egy ilyen krízishelyzet nem csak pánikot hozhat magával, hanem meg is tanulhatunk együtt élni vele. Megfigyeltük, hogy megváltoztak a szerhasználati minták, az otthoni használat került előnybe, és ez a home office miatt már nem csupán a munkaidő utánra korlátozódik. Ezen kívül most inkább az olcsó drogok hódítanak, vagy sok esetben az alkohol. A szórakozóhelyek bezárásával pedig a serkentőket is elkezdték otthon használni – részletezte a pécsi szakember.

A későbbiekben dr. László Gergely pszichiáter szakorvos beszélt gyakorlatban hasznosítható ismeretekről azok számára, akik gyakran találkoznak nehéz élethelyzetben, krízisben lévő emberekkel, illetve pszichiátriai betegekkel. Majd Sándor-Lenkei Aida, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet miskolci Regionális Krízisambulanciájának szakmai vezetője szólt a kapcsolati erőszak definiálásáról, típusairól, és a Krízisambulancia tevékenységéről.

Tóth Róbert lapunk kérdésére elmondta: annak ellenére, hogy nem a megszokott keretben valósult meg, és a szabadidős rendezvények is elmaradtak a konferencia jól sikerült hiszen élőben követhető volt a városi televízióban is.

– Az előadásokban olyan ismereteket adtak át amik nem csupán a szakembereknek volt hasznos, de azoknak is akik segítségre szorulnak. Akár életmenő is lehet a tájékoztatás, főként most a járvány, a bezártság idején. Rengeteg tabu témáról és tévhitről esett szó a depresszió és öngyilkosság témájában is. Szó volt arról, hogyan kell kommunikálni egy depresszív, magába forduló emberrel, vagy aki azt fontolgatja, hogy véget vet az életének. Tájékoztatást kaphatnak az előadásokban arról is, hogy hová fordulhatnak, ha segítséget szeretnének kérni. Az is nagyon hasznos, hogy az összes előadás a jövőben is elérhető marad többek között az egri KEF oldalán, és az egri televízió weboldalán – mondta, és hozzátette: több fórumon terjesztik majd őket, és ha igénylik esetleg más városoknak is átadják.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában