környezet

2020.10.01. 13:35

17 Heves megyei település szépül meg a fásítási programnak köszönhetően

Mátraballán ültették el Heves megye első, a Településfásítási Programból kapott fáit.

Heol

Forrás: beküldött

E hét elején Mátraballán Pádárné Gyuricza Henriett polgármester az Egererdő Zrt. és Ősz Gusztáv erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettes szakmai támogatása mellett ültette el Heves megye első, a Településfásítási Programból kapott fáit. Az ültetésen részt vett ifj. Jámbor Dénes, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Heves megyei területi felelőse. A berkenye, fehér eper, díszalma, amerikai hárs és szivarfákat a település közterületein, valamint az óvoda udvarán ültették el.

Mátraballa sikeresen igényelt 26 fát, amelyet erdészeti szakemberek segítségével ültettek el Fotó: beküldött

A programban 2020. őszén még Tarnaszentmiklóson lesz faültetés, a többi 15 településen 2021. tavaszán telepítik a fákat – tájékoztatta a Heolt ifj. Jámbor Dénes. Mint megtudtuk: az Agrárminisztérium által nyár elején, 500 millió forintos keretösszeggel indított, az Országfásítási Program keretében meghirdetett Településfásítási Program tehát megkezdődött Heves megyében is, a Vidékfejlesztési Programhoz, a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez valamint az Éghajlatváltozási Cselekvési Tervhez kapcsolódóan.

A Településfásítási Programban összesen 12 ezer, belterületen elültethető fát igényelhettek a 10 ezer fő alatti települések. A fával borított területek növelése, a települések zöldítése mellett az is fontos, hogy a fák elültetése, gondozása erősítse a helyi közösségeket. A közterületek, óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények fásítását célzó programra országszerte csaknem 500 település pályázott.

A programnak köszönhetően Heves megye több településén is ültetnek majd fát Fotó: beküldött

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában