támogatás

2020.10.03. 07:00

A szociális tüzelő Eger és környékén is jelentős segítség

A kormány a 2020-as szociális tüzelőanyag-programhoz ötmilliárd forintot bocsát az önkormányzatok rendelkezésére. A szociális tüzelőanyag támogatására kiírt pályázatot lebonyolító Belügyminisztérium minden érvényes igényt elfogadott. Annak jártunk utána, hogy az Eger környéki kistelepülések vajon mennyit kérelmeztek.

Molnár Helga

A támogatás rengeteg családnak jelent nagy segítséget a zimankós hónapokban Illusztráció: MTI/Fotó: Koszticsák Szilárd

Fotó: Koszticsák Szilárd

A téli hidegek a kistelepülésen élő családok, idősek egy részének nehézséget okoznak. Ezért indította el a kormány 2011-ben a szociális célú tüzelőanyag-programot, amelynek keretében évről évre több százezer famíliának nyújt segítséget.

A projekt azt a célt szolgálja, hogy a legrászorultabb családok átmeneti, kiegészítő támogatáshoz juthassanak, csökkenjen a háztartások tüzelőanyag-költsége.

A tárca idei január 1-jei adatai alapján az ötezres lakosságszámot meg nem haladó települési önkormányzat szociális célú tűzifa, vagy barnakőszén vásárlásához kapcsolódó támogatásra pályázhat. A nyertes helyhatóságok a támogatásból vett tűzifát, illetve szenet 2021. február 15-éig osztják ki a rászorulóknak a saját szempontrendszerük szerint.

A szarvaskői polgármester asszony lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az önkormányzatuk is élt ezzel a lehetőséggel.

– A pályázat elbírálását követően 29 köbméter fához jutottunk – adta hírül Szabóné Balla Marianna. Hozzátette, a támogatás megállapítása iránti kérelmet a honlapról lehet letölteni, vagy személyesen a hivatalnál igényelhető. Az igényeket legkésőbb október 6-ig be kell nyújtani, majd azokat a képviselő-testület bírálja el, figyelembe véve azt, hogy háztartásonként öt köbméter kapható.

Felsőtárkányban is pályáztak szociális tűzifára. Szántósi Rafael polgármester közölte, hogy 101 köbméterre nyertek anyagi segítséget.

– Az igénylés feltételeit az október végi ülésünkön alakítjuk ki, de hasonlóan az elmúlt évekhez, igényelni valószínűleg december 4-ig lehet és a kiszállítást 2021 januárjában végezzük – tette hozzá.

Szabó Péter, Noszvaj első embere is sikerről tudott beszámolni. Mint mondta, 34 köbméter fához kaptak támogatást, amelynek felosztását a pénzügyi bizottság bírálja el október végén, a fa kiszállítását pedig még az idén megkezdik.

A támogatás rengeteg családnak jelent nagy segítséget a zimankós hónapokban Illusztráció: MTI/Fotó: Koszticsák Szilárd

Andornaktályán sem tétlenkedtek, Barczi Zsolt faluvezető arról tájékoztatott, hogy 34 köbméter erdei keménylombos tűzifát írtak számukra jóvá.

– Rendeletünk szerint a támogatást a pályázati döntést követő év január 15-éig lehet igényelni, s a támogatói okirat alapján 2021. február 15-éig kell kiosztani. Mindez rászorultság alapján 20–25 családot érint évente – fejtette ki.

Egerszóláton 52 köbméter szociális tűzifával gazdálkodnak idén. Verebélyi György polgármester azt mondta lapunknak, az igénylők kérelmeiket november 10-ig adhatják be, ezután öt napon belül elbírálják azokat, s november 30-ig ki is szállítják a fát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában