mindenszentek

2020.10.31. 11:30

A tavalyihoz képest drágult a krizantém ára az egri piacon is

A borús, őszi időben gyönyörű látványt nyújtanak a színes krizantémokkal borított árushelyek. Megyénk piacain megjelentek a szálas virágok is.

Barta Katalin

A borongós őszben szép látvány az emlékezés virágaival borított piac

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Az elmúlt hetekben a nagyobb bevásárlóközpontok polcai is már megteltek az ilyenkor keresett termékekkel, ám a friss, vágott krizantém java részét a napokban kezdték árusítani megyénk piacain is.

Az idei mindenszentek előtt a virágok és mécsesek árai a tavalyihoz képest némiképp emelkedtek. Minőségtől és nagyságtól függően kétszáztól négyszáz forintig kínálják a szálas krizantémot. A cserepesek ára a nagyságtól függ, idén a piacokon általában ötszáz forinttól indul az áruk, ám a legszebbekért ezerötszáz-kétezer forintot is elkérhetnek. A legkisebb koszorúk a piacokon idén négyszáz forintért, az üzletekben ötszáz forintért kaphatók. A legolcsóbb gyertyákért száz-százötven, a díszes, mintás, nagy méretű lámpásokért akár ezer-kétezer forintot is elkérhetnek.

Az egri piacon az egyik őstermelőtől megtudtuk, az ünnepre időzített, vágott virág termesztése vesződséges munka, tudás és rutin is kell a sikerhez. A krizantémokat akkor szedik, amikor a virágzat elérte nagyságát, de még belső virágai zártak. Az időzítés nagyon fontos: pontosan mindenszentekre kell hogy pompázzon a virág.

A borongós őszben szép látvány az emlékezés virágaival borított piac Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Szakács Jánosné azt mesélte, idén csak a férje sírjához látogat el valamelyik hétköznap este, mert nem szeretne sokat időzni a tömegben. Nagy méretű, cserepes virágot választ, kétezer forintot fizet érte. Abban bízik, ha kíméletes lesz a november, talán sokáig megmarad. Szálas krizantémot már nem vesz, mert többször ellopták a sírról.

Több árus is arról panaszkodott, idén jóval kisebb a forgalom. Ebben a járvány is közrejátszik, mivel sokan döntenek úgy, főként az idősek, hogy a sírt korábban rendbe hozzák, letakarítják, tartósabb koszorút helyeznek rá, s otthon gyújtják meg a gyertyát. Akinek kertje van, az otthon, maga nevelgeti a sírokra szánt virágokat, s a koszorúkat is egyre többen otthon állítják össze.

A katolikus egyházban a mindenszentek mozgó ünnep, így idén vasárnapra esik. Általános szokás szerint az előző nap délutánján teszik rendbe a sírokat, virágokkal, koszorúkkal díszítik. Ezen az estén otthon is ég a gyertya, annyi szál, ahány halottja volt a családnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában