október 23

2020.10.23. 14:55

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Gyöngyösön is (fotók)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján szentmisével kezdődött az ünnepi megemlékezés a Szent Bertalan templomban.

Sz. I.

Fotó: Czimer Tamas

Ezt követően a résztvevők átsétáltak az 56-os emlékműhöz. Fegyverek és virágok címmel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium tanulóinak szavalata és éneke következett. Ünnepi beszédében Dudás Róbert országgyűlési képviselő kiemelte, hogy 1956 késő őszén, a világháborús fenyegetést is magában hordozó szuezi válság idején nem a magyar forradalmárok kezében volt a döntés.

 

– Szomorú, hogy 1956-ban, és azóta is megtapasztalhattuk a történelemben, hogy egy nemzetközi játszma részévé válik egy esemény, egy ország szabadságvágya. Ez a vágy nem érhet célt, mert a háttérben titkos erők mozognak. Ezek az erők a saját diplomáciai egyeztetésük alapján rendezik az adott esemény sorsát – hangsúlyozta Dudás Róbert.

A megemlékezés az önkormányzat, a pártok, egyházak, szervezeteket, intézmények koszorúinak elhelyezésével végződött.

Az egri és a füzesabonyi megemlékezésekről ide kattintva olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában