csillagpont

2020.10.02. 07:00

Egész Kömlőt szolgálja majd a különleges szolgáltatóépület

Megjelenésében is különleges lett a falu új szol­gáltatóépülete, a Csillagpont. Az is cél volt, hogy használatában se egy klasszikus közösségi tér jöjjön létre, hiszen abból már van másik is a településen. Fontos funkciót lát el a ház, lehetőséget biztosít olyan tevékenységekhez, amikhez sokan nem, vagy csak nehezen jutnak hozzá.

Berecz Renáta

Bogdán Lászlóra is emlékeznek. Bíznak benne, sokakat szolgálhat a Csillagpont Fotó: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

A falu központja felől érkezvén még nem tűnik ki a Csillagpont, pedig más, mint a többi ház. A héten átadott szolgáltatóház az egyik szegregátumnak számító területen, a Damjanich utcában épült meg. Azzal a céllal, hogy megteremtsék a feltételeket többek közt a mosáshoz, mosakodáshoz, foglalkoztatásokhoz, a szabadidő minőségi eltöltéséhez.

A település első embere elmeséli, korábban egy bérelt helyen működött a szolgáltatóház, teljes kihasználtsággal. A szociális mosodában akkor az önkormányzat dolgozói hivatali intézményeknek, időseknek, vagy egyedülállóknak segítettek. A fürdőrészt leginkább sporttevékenységek után használták a gyerekek.

Turó Tamás szerint valószínű, hogy a Csillagpont új épületében nagy kihasználtsággal fog működni a szociális mosoda rész. Nem csak mosó-, de szárítógépet is vásároltak, így a feltételek még kedvezőbbek lettek. A programban szeretnének egy rekortán pályát is létrehozni a gyerekek szabadtéri foglalkozásaihoz. Jelenleg ugyanis a házat még egy üres, saras udvar veszi körül, szeretnék rendezni a terepet. – Bár a szegregátum területén van az épület, a falu minden tagja előtt nyitva áll az ajtaja – emelte ki a polgármester.

Az önkormányzati tulajdonú telken megépült ingatlanban több irodát is kialakítottak, ahol egyéni foglalkoztatásokra, különleges esetkezelésekre is lehetőség nyílik majd. Vida Gábor, a Társadalomklinika Egyesület szakmai vezetője elmondta, hat szociális munkás segítségével működik majd a szolgáltatóház, az épület első felében a foglalkozások, hátsó részében a mosás, mosakodás kapott helyet.

A gyakorlati megvalósulást tekintve hozzáfűzte, folyamatos nyitvatartással működnek. A munkatársak jelenléten alapuló szociális munkát végeznek, mindig itt tartózkodik valaki közülük. Ők felügyelik a műveleteket és a szolgáltatásokat is majd, náluk lesznek a kulcsok is a különböző helyiségekhez.

A pályázat alapfeltétele volt, hogy a szegregátum területén épüljön meg a Csillagpont. Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója úgy fogalmazott, minél közelebb megyünk a problémához, annál hatékonyabb lehet annak kezelése.

– A hiányzó szolgáltatásokat is meg kell jeleníteni az adott településrészen – fogalmazott. Példaként említette a vezetékes ivóvíz, vagy a fürdőszoba hiányát. Szavai szerint, cél, hogy az ott élők munkaerőpiaci esélyeit növeljék, olyan élethelyzetet teremtsenek, amivel nagyobb esélyük van a munkába álláshoz. – Egy állásinterjún elengedhetetlen, hogy meggyőző külsőt lásson a munkaadó – emelte ki.

Az országban több mint kilencven településen fut komplex telepprogram. Heves megyében 46 helységben van szegregátum, s ebből hat tudta vállalni, hogy elinduljon az említett program.

 

Bogdán Lászlóra is emlékeznek. Bíznak benne, sokakat szolgálhat a Csillagpont Fotó: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

Terv a folytatás

Kérdés, a program jövő évi kifutása után hogyan folyhat a megkezdett munka. Sztojka Attila főigazgató kiemelte, a komplex telepprogram tervezésekor elvárás volt a fenntarthatóság. Olyan épületek és szolgáltatások létrehozása, melyeknek köszönhetően változások indulhatnak. Hozzáfűzte, tervezik a 2021–2027-es európai uniós időszakot, s cél az is, hogy folytatódhassanak a programok.

A közösségért

A falfestés a Társadalomklinika Egyesület új szolgáltatása, a szociális street art. Vida Gábor kifejtette, fontos a közösség bevonása fiataloktól az idősebbekig, hogy az épületet sajátjuknak érezzék. Kömlőn szerették volna a vallásosságot is megmutatni, s Cserdi egykori polgármestere, Bogdán László előtt is tisztelegni. A portrékon kívül a cigánykerék mintája s a roma motívumok is felkerültek a falra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában