köztéri alkotás

2020.10.05. 07:00

El kell költöztetni a szovjet sírokról a csányi áldozatok emlékművét

Új helyet kell keresni az első és a második világháború helyi áldozatainak emlékére emelt köztéri alkotásnak, mivel ezen a helyen szovjet katonák nyugszanak.

Tari Ottó

Kettős emlékmű áll Csány központjában, a könyvtár előtt kialakított kis parkban. A települések többségétől eltérően mindkét világháború helyi áldozatainak közös mementója ez, miként azt az évszámok is tanúsítják. Baloldalán az 1914-18. között elesettek névsora olvasható, míg a jobb felén az 1939-47. közötti időszak halottainak neveit tüntették fel. A két oszlop között embernagyságú nőalak látható. Az emlékművet – ahogy az az önkormányzat honlapján lévő szűkszavú leírásban olvasható – 2000-ben állították Pádár Sándor kezdeményezésére.

Noha a köztéri alkotást az elmúlt két évtized során megszokták a helybeliek, valószínűsíthető, hogy annak a közeljövőben új helyet kell keresni. A költöztetés oka, hogy a mostani helyén korábban szovjet katonasír állt, felette obeliszkkel, s nemrég az orosz nagykövetség azzal kereste meg a község vezetését, hogy szeretnék, ha a korabeli állapotokat visszaállítanák. Ez a hadisírok gondozása érdekében létrejött nemzetközi egyezmény alapján kötelezettséget is jelent a felek számára.

Medve István polgármester nem tudja, pontosan mikor bontották el a szovjet emlékművet, de az biztos, hogy amikor a magyar hősi halottakét felállították, ott már nem volt semmi. Portálunknak azt mondta: tény, hogy szovjet halottak nyugszanak itt, mivel ezt dokumentumok is alátámasztják. Nem szeretnének szembemenni a magyar-orosz vegyes bizottság megállapodásával, ezért másik helyet keresnek az emlékműnek – közölte.

Ha elbontják, a mostanihoz közeli helyen szeretnék felállítani az emlékművet Fotó: Tari Ottó / Heves Megyei Hírlap

Az már biztos, hogy az utóbbi helye ugyancsak a helység központjában lesz, ám, hogy az áthelyezésre mikor kerülhet sor, azt egyelőre nem lehet tudni. A várhatóan milliós költségekre ugyanis az államtól kértek támogatást, ám a válasz egyelőre nem érkezett meg, így jelenleg nyugvóponton van az ügy.

A járásban több helyen találhatók még az egykori szovjet emlékművek, amiket a szocializmus időszakában állítottak fel. Így például a lőrinci temetőben is, ahol csak annyi változás történt, hogy a tetejéről leszerelték a vörös csillagot. Hatvanban viszont eredményes volt a megállapodás, aminek alapján 2012-ben a Kossuth téri „fekete szobrot” elbontották, s a városi temetőben helyezték el.

Az emlékmű alatt egyetlen halottat – egy főhadnagyot – találtak. A feltárásban résztvevő szakember annak idején úgy nyilatkozott, hogy két és fél méter mélységig ásták a kutatóárkokat, de több ember földi maradványait nem lelték fel. Nagy István akkor azt mondta: elképzelhető, hogy a tisztet szimbolikus szertartás keretében helyezték örök nyugalomra a város – ami akkor még nagyközség volt – főterén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában