tüzelő

2020.10.09. 07:00

Elegendő a tűzifa, nincs hiány az Egererdőnél

A tél közeledtével mindig aktuálissá válik, hogy akik fával tüzelnek hozzájutnak-e időben a tűzrevalóhoz. Vigh Ilona, az Egererdő Zrt. kommunikációs és közjóléti vezetője szerint idén tavasszal a megszokottól is többen beszerezték már a tűzifát, így ősszel kisebb keresletre számítanak.

Sike Sándor

20190924 Encs fotó: Bujdos Tibor BT Észak Magyarország Encsen készítettünk illusztrációs fényképeket Bucskó Györgynél, ahol a házigazda készül a fűtésre, és megrakja a kandallóját tüzifával.

Fotó: Bujdos Tibor

A tűzifa vásárlókat három csoportba lehet sorolni az Egererdő Zrt. kommunikációs és közjóléti vezetője, Vígh Ilona szerint. Az első csoportba tartoznak az előre gondolkodó vásárlók, akik már a tavasszal beszerzik a következő télre szükséges tüzelőt. Mások a nyári hónapokban vásárolnak inkább, hogy a meleg napokon a fának legyen ideje kiszáradni. Vannak még a későn ébredők, akik október-november hónapra halasztják a vásárlást. Idei évben változás, hogy az előre gondolkodók létszáma kibővült. Március-áprilisban a lakosság nagy része a szokásosnál több időt töltött otthon a járványhelyzet miatt, így többeknek jutott arra ideje, hogy a következő téli tűzifáját beszerezze, feldolgozza, elraktározza. Ebből következik, hogy az ősszel kicsit visszafogottabb keresletre lehet számítani.

- Az elmúlt évek tapasztalatainak, és az igényeknek megfelelően, a szokásos mennyiséget termeltük. Minden erdészeti egységünknél és a tűzifa udvarainkon is elegendő készlettel várjuk vásárlóinkat – válaszolta a Heol kérdésére a kommunikációs és közjóléti vezető.

Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e várakozási idő, Vígh Ilona azt mondta, hogy jelenleg is rendelkeznek megfelelő készlettel. Aki saját fuvarozóval kíván szállítani, azt akár azonnal megteheti. Aki az Egererdőtől kér segítséget a kiszállításban, annak számítania kell néhány nap várakozásra a fuvarozók leterheltsége miatt. A kiszállításokat esetlegesen még a csapadékos időjárás is tudja hátráltatni.

- A feldogozott, konyhakész tűzifa kiszolgálása tűzifa udvarainkon – a hétvégét leszámítva – időjárástól függetlenül, folyamatos – tette hozzá.

Ami pedig az árakat illeti az egy és két méteres tűzifa ára megegyezik az előző évivel. Rákérdeztünk a viszonteladás mértékének alakulására is. Megtudtuk, hogy míg öt-tíz évvel ezelőtt a tűzifát zömében inkább a lakosság vásárolta meg tőlük, mára fordult a kocka.

- Mivel a viszonteladóink többsége a tőlünk megvásárolt tűzifát konyhakész állapotban értékesíti tovább vevőinek, egyre többen lettek, akik kényelmi szempontokból inkább tőlük vásárolnak – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában