fogd meg, engedd vissza!

2020.10.24. 17:00

Fellendült a horgászélet a felsőtárkányi tó partján

Tizenhárom esztendővel ezelőtt tíz horgász összeállt és megalapította a Felsőtárkányi Sziklaforrás Egyesületet. Jelenlegi elnökük, Bárdos Zsolt szerint az alapítók a horgászatot, a tavak kezelését vállalták, de célként tűzték ki a környezetvédelmet, a település kulturális életében való aktív részvételt is.

Sike Sándor

A felsőtárkányi egyesületnél nagyon komolyan veszik az utánpótlás-nevelést. Gyermekhorgász­versenyt is rendeztek ebben az évben

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Bárdos Zsolt, a Felsőtárkányi Sziklaforrás Egyesület elnöke szerint a kitűzött céljaikat a helyi önkormányzat támogatásával, értékes együttműködés keretében tudják megvalósítani.

– Az alapításkor elvi kérdés volt, hogy ne egy nagy létszámú, gyűjtő egyesület jöjjön létre, hanem a közösségért aktívan tevékenykedő tagokból álljon – emlékezett az elnök. – A jelenlegi létszámunk huszonhat. A tagjaink munkájukkal hozzájárulnak a tókörnyék rendezettségéhez, a horgászház felújításához, a horgászok kulturált kiszolgáláshoz. Egyesületünk halgazdálkodása, horgászrendje a Fogd meg, engedd vissza! elvet követi, így sikerült az elmúlt években nagy méretű halakból álló, jelentős mennyiségű, változatos összetételű állományt kialakítani. A halvédelmet szem előtt tartva kötelező a pontymatrac, a sebfertőtlenítő használata, a műcsalis horgászatnál egyetlen egyágú horog használata engedélyezett.

A tó halállományának bemutatása

A felsőtárkányi tóban jelentős a keszegállomány, az uszonyosok a folyamatos kapásaikkal a gyermekhorgászoknak örömöt, a vízben tartózkodó csukák számára pedig táplálékot jelentenek. Az utóbbiak szinte folyamatos rablásaitól hullámzik a vízfelszín, nem egyszer még a horogra akadt halat is megtámadják. Jellemző a 2–5 kiló közötti méret, de gyakran sikerül kiemelni az igazi öreg harcosokat is, amelyeknek a súlya meghaladja a tíz kilót. Helyi sajátosság továbbá, hogy az igazi csukaszezon nyáron van, ekkor egymást érik a kapások. A klasszikus őszi pecázás is hoz jó eredményt. A pontyok is hasonló súlyúak, köztük is van ragadozó hajlamú, kis gumihallal, twisterrel, de még élő csalihallal is fogtak közülük. A tórekordot jelentő húsz kilogramm feletti harcsát idén nyáron, műlegyes felszereléssel, közel egyórás fárasztás után sikerült egy fotó erejéig partra segíteni.

A Heol kérdésére Bárdos Zsolt azt mondta, az idei év a hiányzó téli csapadék és a Covid–19 vírus következtében nem a terveik szerint kezdődött. A Sziklaforrás elapadása miatt az alsó, kis tó vize tavaszra kritikus szintre csökkent, majd kiszáradt. A kényszer szülte helyzetben a halmentésen túl az árapasztó, fenékürítő műtárgyat karbantartották, megerősítették a partvédelmet, hogy kedvező időjárás, vízellátás esetén azonnal megkezdhessék a korábbi halállomány – keszeg, ponty, pisztráng – visszatelepítését a tóba.

– A vírushelyzet miatt nem tudtuk megtartani a hagyományos évadnyitó rendezvényünket, a FLYSOX-napokat, a műlegyező versenyt és a legyes sulit, amely nyolcéves múltra tekint vissza – fejtette ki Bárdos Zsolt. – Május közepétől tudtunk vendéghorgászokat fogadni, ekkor rendeztük meg az I. Felsőtárkányi Női Pergető Versenyt. A nagyszerűen sikerült megméretésen a hölgyek három óra alatt több mint negyven csukát zsákmányoltak. A sikerre való tekintettel a nyáron telt házzal ismételtünk, ezúttal az első helyen egyesületünk tagja, Bajzát Niki végzett. Jövőre felsőtárkányi a nagy érdeklődés miatt két fordulóban, selejtezővel tartjuk meg a versengést. Minden vízkezelőnek javasoljuk női horgászversenyek rendezését, így elősegítve a családok közös horgászatát.

A felsőtárkányi egyesületnél nagyon komolyan veszik az utánpótlás-nevelést. Gyermekhorgász­versenyt is rendeztek ebben az évben Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Az egyesületi vezető külön is szólt arról, hogy kiemelten kezelik a horgászutánpótlás nevelését, a gyermekhorgászatot. A legfiatalabbak közül sokan látogatnak a tárkányi horgásztóhoz, vannak, akik itt kezdenek ismerkedni a horgászattal, mások rutinos horgászként érkeznek. A hagyományos gyermekhorgász­versenyüket a járvány miatt későbbi időpontban, nagy érdeklődés mellett két korcsoportban rendezték meg.

– Egyesületünk az elmúlt évben csatlakozott a Horgászegyesületek Heves Megyei Szövetségéhez. Az ő megtisztelő felkérésük alapján az idén mi rendezhettük meg a hagyományos elnök-titkári horgászversenyt, amit az Agria Szabadidő Egyesület csapata nyert – tette hozzá az elnök. Tájékoztatása szerint az elmúlt hónapokban több gazdasági, baráti társaság tartotta családi napját, összejövetelét, horgászversenyét Felsőtárkányban.

Köszönet a volt vezetőnek, tagoknak

A versenysportot a műlegyező szakágban Bajzát Zoltán képviseli, aki az elmúlt esztendőben a válogatott tagjaként részt vett a Montenegróban rendezett Európa-bajnokságon. Az idén az országos bajnokságon sajnos nem sikerült a maga elé célul kitűzött eredményt elérnie, hiszen a középmezőnyben végzett.

Ő korábban a Felsőtárkányi Sziklaforrás Egyesület elnökeként tevékenykedve alapozta meg a jelenlegi sikeres működést. Az elmúlt önkormányzati választáskor kapott megbízatása miatt adta át a vezetői stafétabotot. Elismerésre méltó az eddig végzett munkája, továbbra is az egyesület motorja.

– Neki csakúgy, mint a többi tagnak, köszönetet mondok a nehéz, változatos körülmények között végzett munkájukért, amivel biztosították a zavartalan működést, az ide látogató vendéghorgászok kiszolgálását, a halállomány védelmét – közölte Bárdos Zsolt.

– A tavat nem csak a környékbeli horgászok kedvelik, távolabbról is vannak visszatérő vendégeink. Szeretném kiemelni a kisújszállási Tóth házaspárt. A feleség, Andrea a tavaly a nálunk fogott 112 centiméteres csukával nyerte meg az Országos Őszi Pergető Maratont. Zsolt, a férj is kiváló horgász, az ő szakterülete a békés halas horgászat. Korábban a finomszerelékes válogatott tagja volt, több nemzetközi versenyen vett részt – tudatta Bárdos Zsolt.

A hónap fogása októberben is

Július 17-én induló versenyünkön a megye horgászaitól várunk szép fotókat és izgalmas sztorikat – cserébe havonta értékes nyereményeket nyerhetnek játékunk résztvevői a Heves Megyei Hírlap és a Heol.hu jóvoltából. Bármennyire is magányos és csendes sportnak tartják a horgászatot, a nagy fogásokat remek dolog megosztani, a jó pecás sztoriknak hangot adni pedig az egyik legjobb közösségi időtöltés.

Ajándék jár a legtöbbeket lenyűgöző fogásokért

Mindezt a játékot természetesen nem tét nélkül hirdettük meg. Olvasóink szavazatai alapján ugyanis októberben is jutalmazzuk a hónap fogásait. A három legnépszerűbb képért ezúttal is ötezer forint értékű etetőanyag-ajándékcsomag jár a Tímár Mix jóvoltából. A legtöbb voksot kapó versenyző pedig egy darab 20 literes Quechua hűtőtáskával lesz gazdagabb.

Mit kell tenni?

  • Töltse fel az alábbi űrlapon a legnagyobb, legszebb, legritkább hal fotóját. Fontos, hogy a képen Ön is szerepeljen a hal mellett (legalább részben).
  • Ha van a képhez története, azt is írja meg az űrlap megfelelő mezőjében. Egy jó történettel akár napilapunkban vagy hírportálunkon is szerepelhetsz.
  • Fogadja el a játékszabályzatot, és adatvédelmi tájékoztatónkat.
  • Kérje meg a barátait, hogy szavazzanak az Ön nagy fogásodra.
  • Gyűjtsön minél több szavazatot, hogy Öné legyen a hónap fogása, és megnyerhesse ajándékaink egyikét.
  • Kérjük tehát, hogy írják meg leginkább érdekfeszítő történeteiket. A legjobb sztorikat és mesélőiket külön is be tudjuk mutatni havonta megjelenő horgászoldalunkon.

    Október 8-tól keressék fel a heol.hu/ahonapfogasa oldalunkat, ahol olvasóinkkal együtt izgatottan várjuk az érkező képeket és szöveges beszámolókat.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában