kedvező lakásáfa

2020.10.28. 07:00

Heves megyében is olcsóbb az építkezés a rozsdaövezetekben

Az idén júliusban megjelent kormányhatározat elindította a rozsdaövezetekben megvalósítandó Városi Otthonteremtési Programot. A cél új, megfizethető árú lakások építése.

Szabó István

Az egykori gyöngyösi malom telephelye is javasolt a lakásépítésre. Képünk illusztráció

Forrás: beküldött

Fotó: CZIMER TAMAS

A Ingatlan.com felmérése szerint a koronavírus-járvány jelentősen növelte az új építésű házak iránti keresletet, de azok piaci árai a megfizethetőség határát súrolják. A rozsdaövezeti fejlesztések terve ezen akar változtatni.

Az 1997. évi építési törvény (Étv.) júliusi módosítása meghatározza a rozsdaövezeti akcióterület fogalmát. Kormányrendeletben kijelölt, közlekedési, közmű- és intézményi infrastruktúrával ellátott vagy ellátható, lakásra és más rendeltetésre alkalmas ingatlanokról van szó. Jellemzően kihasználatlan, elhanyagolt, régi ipari területek, raktárak. A kormány a helyi önkormányzatok javaslatai alapján jelöli ki az otthonteremtési programba bevont területeket.

Megyénk városai közül Gyöngyösön a képviselő-testület a városon belül jó elhelyezkedésű területek bevonására tett javaslatot. Juhász Marianna sajtóreferens tájékoztatása szerint ezek a következők. Az állami tulajdonban lévő ingatlanok közül a vasútállomásnál lévő hathektáros közlekedési terület tartozik ide. Az önkormányzat tulajdonában lévők közül ide sorolható Mátrafüreden a bő negyedhektáros Erdész utcai lakóterület, a másfél hektáros volt strandfürdő, óvoda és üdülő, a bő két hektáron elterülő Csathó-kert és közel egy hektár honvédségi terület. A magántulajdonban lévő ingatlanok közül mintegy fél hektár volt honvédségi terület, bő két hektáron a volt szeszfőzde, az egykori vasöntöde és annak közvetlen környezete, a volt malom bő negyedhektáros telephelye és az egykori Tüzép több mint két hektáron található területe lett kijelölve.

Az egykori gyöngyösi malom telephelye is javasolt a lakásépítésre. Képünk illusztráció
Fotó: beküldött

Hatvan terveiről Jagodics Milán, a város polgármesteri kabinetfőnöke tájékoztatott. Elmondta, hogy a kijelölt területek nagy része korábbi lakóterületek újragondolását jelenti, de vannak új beépítésre szánt területek is. A város javaslatai a következőek. Nagygomboson a major és az egykori laktanya területe, a régi téglagyár, a volt vágóhíd és az egykori MÉH-telep és környezetük, a vasút hajdani kertészete, továbbá átépülő belvárosi és strand melletti részek.

Az Étv. módosítása két típusú besorolást fogalmaz meg. Az azonnali rozsdaövezeti akcióterületeken beruházások megindításához előkészítő munka nem szükséges, vagy azok ütemezhetően elvégezhetőek, illetve engedélyezett beruházásokat terveznek a tulajdonosok. A közép- és hosszú távú rozsdaövezeti akcióterületek többéves, összetett előkészítő munkát, település- és közműrendezést, infrastruktúra-fejlesztést igényelnek.

Farkas Sándor, Verpelét polgármestere arról tájékoztatott, hogy a hosszú távú koncepcióban gondolkodnak, még nem jelöltek ki területet. Az egykori laktanya alkalmas lehet a jövőben a programba vételre.

Sveiczer Sándor, Heves polgármestere arról adott hírt, nem tudnak lakásokat érintő rozsdaövezetet kijelölni. Az önkormányzat látóterében lévő rozsdaövezetek ipari jellegűek, azokra később, a rozsdaövezeti ipari területek hasznosítása során pályáznak.

Egerben jelenleg nincsenek kijelölt területek, erről tájékoztatott Szalay Andrea, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

Eltűnni látszó versenyelőny

A rozsdaövezeti akcióterületeken felépülő lakások áfája kezdettől öt százalék volt, alapvetően ez biztosította a program versenyképességét. A kormány azonban, nemrég, valamennyi új lakás forgalmi adóját öt százalékra csökkentette a jövő év januárjától 2022 végéig. Ez minden elkezdett projektre, társasházra, családi ház építésére vonatkozik majd, így a határidő lejárta után még akár tíz évig is lehetséges az új lakások kedvező áfával történő építése. Ez több százezres nagyságrendet jelenthet erre az időszakra nézve. Ennek fényében kérdés, hogy a rozsdaövezeti tervek lekerülnek a napirendről, vagy a program életképességét biztosító új versenyelőnyök meghatározásával folytatódnak tovább. Egyelőre csak az a remény tartja életben a programot, ha a kedvező áfa 2022 után is élni fog.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában