mindenszentek

2020.10.26. 07:00

Méltó körülmények várják a hozzátartozókat a hatvani temetőkben

A város mindkét temetőjében javában tartanak az előkészületek a halottak napjára. A korábban sok gondot okozó parkolást is igyekeznek ebben az évben könnyebbé tenni.

Tari Ottó

A sírkertekben felkészültek a gyászolók fogadására. Rendezett parcellák várják az elhunytakra emlékezőket Archív

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Albert Péter

A város két temetőjében – a Horváth Mihály úton és Újhatvanban – szeptember elején életbe lépett a téli nyitvatartási rend, ami szerint a hozzátartozók reggel 7-től este 6 óráig látogathatják a sírkertet. Kivétel ez alól az október 29-étől november 3-áig – csütörtöktől a következő hét keddjéig – terjedő időszak, amikor este 8 óráig tartják nyitva a kapukat – közölte Tímár Dávid, a Hatvani Szolgáltató Kft. ágazatvezetője.

– Halottak napja táján a temetőknél jelentős problémát okoz a parkolás – hívta fel a figyelmet az ágazatvezető, aki arról is tájékoztatott, hogy idén megpróbálják szélesíteni a lehetőségeket. Így az újhatvani temetőnél a bejárattól jobbra ideiglenes, táblákkal jelzett parkolóhelyeket alakítanak ki, amit a kegyeleti időszakban vehetnek igénybe az autósok. Az óhatvani, belvárosi temetőnél a Temető út leghátsó, kétszárnyú kapuját kinyitják, így a sírkerten belül lévő füvesített részen is lehet majd parkolni. Emellett az Újvilág utcai új parkolók is rendelkezésre állnak, csakúgy, mint a bejárattal szembeni állandóak.

A sírkertekben felkészültek a gyászolók fogadására. Rendezett parcellák várják az elhunytakra emlékezőket Archív fotó: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

Arra azonban az illetékesek figyelmeztetnek, hogy a Temető úton annak szélén és a padkán tilos lesz várakozni, mivel akadályozzák az ott élők portájának a megközelítését. Tímár Dávid elmondta: a jelzett napokon munkatársai a polgárőrökkel és a közterület-felügyelőkkel megerősített szolgálatban dolgoznak, eligazítva a gépjárművel érkező gyászolókat.

A temetők gondnokai a halottak napját megelőző napokban seprőgépekkel teszik rendbe a kegyhelyek sétányait, s felkészültek arra is, hogy a hulladéktárolókat szükség szerint azonnal ürítsék.

Megtudtuk, hogy a nyáron mindkét temetőben folyamatosak voltak a rekonstrukciók, a fejlesztések. Kiemelt figyelmet fordítottak a tereprendezésre, a temető tisztán tartására. Megnyitottak egy új parcellát, így továbbra is lehetőség van a koporsós sírhelyek megváltására. Mindezeken túl a ravatalozó és halotti hűtőtároló épületét új elektromos vezetékkel szerelték fel, illetve a hűtőtárolóban a kompresszorokat és a vezérlőegységet kicserélték, a nyílászárókat pedig korszerűsítették.

Tímár Dávid arról is beszámolt, hogy a szóróparcella területén felújították a csepegtetőrendszert, a ravatalozó és a temető irodaépületének érintésvédelmét is megvalósították. Tisztasági festéseket is végeztek, s az irodaépület bejáratát szigetelt műanyag ajtóval látták el.

– Nagyon fontos, hogy a temetőkben is ajánlott betartani a járványügyi intézkedések szabályait, e szerint kötelező az ügyfélirodában a maszkviselés, illetve a védőtávolság betartása – zárta szavait az ágazatvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában