dizájnerdorgok

2020.10.12. 14:00

Nagy árat fizetnek az olcsó drogért a függők

Nemrégiben újabb ­tragikus eset történt az újonnan megjelent bika drog ­miatt. Tarnazsadányban azóta csend van. A viszonylag újnak számító szerhez azonban könnyű hozzájutni, így félő, hogy újabb áldozatokat szedhet.

Berecz Renáta

Szakmai szempontól is vannak már tapasztalatok a bika nevű kábítószer jelenlétéről. A RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat vezetője elmondta, egy, a herbálokhoz tartozó dizájnerdrogról van szó. Összetételét tekintve azonban különbözik azoktól a szerektől, amiket eddig forgalomba hoztak. Kohári Szilvia úgy fogalmazott, egy sokkal veszélyesebb anyagról van szó, ami görcsös rohamokat eredményez, s többnyire az általa okozott halál is gyors lefolyású.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy Egerben is megjelent már, az utcán van ez a kábítószer. Tudomása szerint, akik eddig meghaltak a használata következtében – Miskolc környékén volt a legtöbb haláleset –, azok főleg olyanok voltak, akik már rendszeres drogfogyasztók, függők voltak.

– Próbálkozó magatartásból eredő halálesetről nem tudok, amit a bika drog okozott volna, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem is volt – tudatta.

Szavai szerint a legtöbb, amit ilyenkor tehetnek, hogy felhívják a droghasználó figyelmét a szer veszélyeire, utcai jelenlétére. – A dizájnerdrogok esetében egyébként is elmondható, hogy teljesen bizonytalan, mit vásárol meg az illető. Most azonban végképp azt kell mondanom, hogy igen magas kockázattal nézünk szembe – vélekedett.

Úgy gondolja azonban, ez nem fog megállítani egy rendszeres fogyasztót. – Semmi mást nem csinálhatunk, mint hogy figyelemfelhívást intézünk mindenki felé. A fiatalokhoz pedig azért szólunk, mert nem teljesen kizárható az, hogy próbálkozók, először használók ne kaphatnának ebből az anyagból a terjesztőktől. Bízom benne, hogy ebbe nem futnak bele – fejezte ki aggodalmát a szakember.

Az egyik legnagyobb probléma a bika droggal az, hogy nagyon olcsó, könnyen megvásárolható. – Mi is, és a rendőrség is folyamatosan küzd, mert nehezen megállítható ennek terjedése. Mire felkerül a tiltólistákra, már megváltoztatják a szerkezetét – fogalmazott. Elmagyarázza: csak nagyjából ugyanazt a szert adják el a terjesztők, ezért – mivel más lesz az összetétele –, legálisnak számít majd. Felidézi, 2010 körül jelentek meg ezek az új típusú kábítószerek, azóta küzd a dizájnerdrogok terjedésével a szakma, hiszen e szerek hatása kiszámíthatatlan. A rendőrség a terjesztők irányából próbálja megfékezni ezt, de nehéz, hiszen rengeteg szer legális tud maradni az említettek miatt.

A szakmában már meghatározott drogról van szó. Kémiai neve szerint 4F MDMB-BICA, innen ered a bika fantázianév is. A szakember azonban felhívja a figyelmet, hogy az utcán nem ilyen névvel terjed, sima herbálként, bioként vagy varázsdohányként árusítják, mint az összes többit. Így nagy valószínűséggel azt sem tudja a drogfogyasztó, mit vásárol meg. – Az is magas kockázati tényező, hogy e biofüvek esetében nem tudják, mennyi az a használati adag – pont amiatt, mert nagyon változékony, bizonytalan az összetétele – , ami még éppen szükséges számára a kívánt hatás eléréséhez. Szemben a régi típusú drogokkal, melyeknek hatásmechanizmusa már ismert.

Október 10-e a lelki egészség világnapja volt. A szakember ennek apropóján elmondta, több mint fél éve küzdenek az emberek egy világméretű járvánnyal. Szavai szerint ez utóbbi, s a bizonytalan élethelyzet a függőségeket is felerősíti. A mentális betegségek lehetőségét pedig megnöveli.

Úgy fogalmaz, az ilyen bizonytalan időszakok, a kiszolgáltatott helyzetek – mint amit a koronavírus is okozott – eredménye lehet, hogy szorongásos zavarok jelentkezhetnek, depressziós helyzetek alakulhatnak ki, krízisbe kerülhetnek családok, s ez kezelést igényel. – Azt tapasztaljuk, még több segítségre van most szükség. S amennyire lehetőségünk van az iskolákba eljutni, látjuk, hogy a kamaszokat is érzékenyen érintette a mögöttünk álló időszak. Fokozottabb lett körükben a próbálkozó magatartás is a szerek használatát illetően – tudatta.

Családtagok is megszenvedik a függő rokont

Kohári Szilvia felhívta a figyelmet, hogy a függőség egy pszichiátriai kórkép, ami kezelhető. Fontos, hogy az illető minél hamarabb elkezdje ezt kortól függetlenül. Hozzátette azonban, van olyan állapot, ami után már nem tudnak segíteni: ha olyan agyi funkciókat érint a probléma, amik elbutulást okoznak. Ennek következtében a közös munka sem tud hatékony lenni. Éppen ezért a felépülésének már saját állapota állít akadályt. A szakember elmondja, a szenvedélybetegség egy családi probléma. Szavai szerint előfordul, hogy hozzátartozó kér segítséget, s akkor is el tudnak kezdeni dolgozni az érintett személy felépülése érdekében. Nem mindig a függő érkezik meg először hozzájuk. Kiemeli, az a gyerek, aki szenvedélybeteg családtaggal nő fel, később ötször valószínűbben kezd el valamilyen szert használni, oldja meg így a problémáját. E családoknak mindenképpen segítségre és támogatásra van szükségük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában