védelem

2020.10.13. 14:00

Több helyen pénzhiány miatt nincsen mezőőr, pedig nagy szükség lenne munkájukra

A mezőőrök a vidék biztonságát garantálják immár másfél évszázad óta, sokat ér a higgadt, határozott fellépésük. Mindenütt nagy szükség lenne rájuk ma is, de sok helyen nem jut pénz az alkalmazásukra.

Szabó István

Fotó: Czimer Tamas

A mezőőrök feladatait törvény határozza meg, s azokat az önkormányzatok alkalmazásában látják el. A termőföldek védelme, a terménylopások és természetkárosítások megakadályozása, a köztisztasági szabályok betartatása a dolguk. – A külterületeket napi tizenhat órán át ellenőrizzük. A polgárőrség is besegít, és ennek hatására csökken a szabálysértések száma – tájékoztatott Ferenczy Dániel, a gyöngyösi mezőőröket irányító Városrendészet igazgatója.

– Naponta 70–80 kilométert kellene tüzetesen ellenőriznem, ami lehetetlen – árulta el Szabó Mihály, Feldebrő mezőőre. – Szerencsére, a terménylopások már nem jellemzőek. A pár száz négyszögöles parcellákból újra több tíz hektáros birtokok alakultak. Amíg sokan jártak ki, többeknek megtetszett, ami a másé, de ma már kevés a mozgás. Azt is látom, hogy amióta van elég munkahely, nincs idő a „rosszalkodásra”, meg jut pénz vásárolni. Jó két éve a falopás is megszűnt nálunk.

– Én sem tapasztaltam Kál határában terménylopást, de a helyi gazdák se – mondta Csadó Gergő vadász. – A vadászterületünk magában foglalja a mezőőri körzetet is, vadász- és rendészeti vizsgám feljogosít a feladat ellátására.

Új kihívás azonban az illegális hulladéklerakás. A mezőőrök gyakran szélmalomharcnak érzik a küzdelmet. – Az utcákból a bírságoknak köszönhetően kezd kiszorulni az illegális hulladék, viszont ez a szemétmennyiség a külterületeken jelenik meg – emelte ki Ferenczy Dániel.

– Az alatkai út mellett például korábban olyan sok hulladékot halmoztak fel, hogy csak markoló győzte a felrakodását. Egyelőre nem bukkantam újabbra – árulta el Csadó Gergő.

– A Verpelét melletti egykori katonai gyakorlóteret is szemétlerakónak vélték valakik – tárta szét a karját Szabó Mihály. – Volt úgy, hogy hét teherautónyi építési és kommunális hulladék gyűlt ott össze, közte olyan veszélyes anyagokkal, mint például az azbeszttartalmú pala. A tulajdonosok sorompóval zárták le az odavezető utat, de mindent nem lehet elkeríteni.

A gyöngyösi mezőőrök akcióban: környezetvédelmi feladatot is ellátnak Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A forráshiánnyal küzdő települések gyakorta polgárőrökkel, vadászokkal, közmunkásokkal próbálják ellátni e feladatokat, pedig a mezőőri munka összetett. A jogi, közigazgatási tudnivalókon túl elsősegély-nyújtási, munka- és tűzvédelmi ismereteknek is birtokában kell lenniük. Fontos, hogy tisztában legyenek a mezőgazdasági munkák alapjaival. Emellett a kóbor kutyákra is gondjuk kell, hogy legyen.

– A higgadt szó és a határozott fellépés a legfontosabb a munkámban. Egyszer valaki egy féltéglát emelt rám, de figyelmeztettem, hogy hivatalos személy elleni erőszaknak minősül a mezőőr megtámadása. El is állt a szándékától – idézte fel Szabó Mihály. – Nagy szükségünk lenne mezőőrre a határbeli szemétlerakások megakadályozására, de nehézséget okoz e teendő finanszírozása – tájékoztatott Kocsis Attila, Atkár polgármestere.

– A forráshiányos helyzet megoldására van elképzelése az Agrárkamarának, de ennek napirendre kerülését a járvány hátráltatja. A tervek szerint a főállású mezőőr fizetését egyenlő arányban állná az állam, az önkormányzatok és a gazdák. Én személy szerint örülnék ennek – közölte Morvai János, Kál polgár­mestere.

A polgárőrök is besegítenek nekik

Tavaly ősszel az Agrárminisztérium és az Országos Polgárőr Szövetség közös programot indított a külterületek biztonsága, környezetünk védelme érdekében. Erre az agrártárca 40 millió forintot biztosított. A hatékonyság növelésére fokozzák az együttműködésüket. A Belügyminisztérium elvi támogatásával, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság szakmai felügyeletével induló programban az Országos Polgárőr Szövetség 2000 egyesületének mintegy 63 ezer tagja vesz részt, beleértve a lovas­tagozatot is. Ferenczy Dániel elmondta, hogy már ennek folyamatos megvalósításán dolgoznak, Gyöngyösön a mindennapi feladataikat ennek szellemében látják el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában