történelem

2020.10.16. 16:19

Újraszentelték az Orczy-síremléket Gyöngyösön

Az Orczyak 1845 óta temetkeznek a felsővárosi családi sírkertbe.

Sz. Sz. I.

Fotó: CZIMER TAMAS

Az Orczy család a város történetében gazdasági, kulturális és szociális szempontból jelentős szerepet játszott az elmúlt évszázadokban. Báró Orczy Lőrinc költő mellett országbírót, udvari tanácsost, báró Orczy Anna fia, gróf Szapáry Gyula személyében pedig miniszterelnököt is adott a nemzetnek. Az Orczyak 1845 óta temetkeznek a felsővárosi családi sírkertbe. Orczy Anna ükunokájának, dr. Szapáry Györgynek a kezdeményezésére újonnan felállított sírkő felavatására és szentelésére került sor pénteken.

Báryné dr. Gál Edit történész, az Orczy család történetének kutatója elmondta, a bárói famíliából nemcsak számos politikai és közigazgatási karriert befutó személyiség tartozik, de jellemző volt a jótékonysági tevékenységük is. A városban álló kastélyukat például kórházzá alakították, és volt, hogy jó kétszáz rászoruló emberre főztek. Orczy Lőrinc végrendelete úgy szól, hogy ha a hétéves háborúban életét veszti, a javai felhasználásával árvaházat létesítsenek Gyöngyösön. Napjainkban négy ága él a családnak, a gyöngyösi, a tarnaörsi, az újszászi és az erdőkövesdi.

– Gróf Széchenyi István mondta, ha látni akarjátok, egy nemzet hogyan becsüli a múltját, nézzétek meg a temetőit. Én azt szeretném, hogy ne csak a család, de Gyöngyös, sőt a nemzet öröksége is legyen a megszépített sírhely – jelentette ki a pénteki eseményen dr. Szapáry György.

Hiesz György polgármester ígéretet tett a megjelent leszármazottaknak, hogy a város gazdája lesz az emlékhelynek. Balog Gyula felsővárosi plébános pedig újraszentelte a sírt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában