Zöldülő települések

2020.11.17. 14:00

Hatvanban és Heréden a jövőre is gondolnak, amikor fákat ültetnek

Aki fát ültet, a jövőre gondol – tartja a mondás. Ezt szem előtt tartva, a járás településein is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a zöldterületek frissítésének.

T. O.

Hatvanban rengeteg aktivista gyűlt össze Fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

­Parkosítási programot hirdetett Ilkó-Tóth András herédi polgármester a közelmúltban. Több száz facsemete elültetésével nemcsak a környezetet teszik szebbé, de javul az életminőség is. Már több ilyen célú akciójuk volt, s ezekből a lakosság is kivette a részét. A községvezető elmondta, hogy a kezdeményezés folytatódik.

Legutóbb hasonló apropóból gyűltek össze: harminckét család kapott kiemelt figyelmet amiatt, hogy a 2019. október 24-étől számított egy éven belül újszülött érkezett hozzájuk. Ilkó-Tóth András elmondta: megnézték, hányan születtek az említett 12 hónapban, majd az érintetteket arra buzdították, hogy újszülöttjük köszöntésére ültessenek egy-egy facsemetét. Az Ady Endre utca végén lévő füves területet jelölték ki e célra. Mind a harminckét család élt a lehetőséggel, táblával is megjelölték az általuk ültetett hársfákat.

A polgármester reményei szerint sikerült kedves hagyományt teremteni, melyhez sokan csatlakoznak majd.

Heréden mind a harminckét család eleget tett az invitálásnak Fotó: Heréd önkormányzata

Hatvanban a nagygombosi gesztenyefasor a város egyik emblematikus helyszíne, ám – mint arról beszámoltunk – pár évvel ezelőtt a korhadás miatt a fasor kivágása mellett döntött a tulajdonos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Akkor új fákat ültettek, amik azonban több helyen kiszáradtak, de el is lopták némelyiket. Ezeket a Közút a tervek szerint jövőre pótolja, ám jelezték, a salgótarjáni vasútvonal és a 21-es főút közötti szakaszon nem áll módjukban újabb egyedek telepítése. Így az önkormányzat vállalta a pótlást.

Hatvanban rengeteg aktivista gyűlt össze Fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

– A közelmúltban megalakult Pro Natura Egyesület aktivistáival láttunk neki a feladatnak – tájékoztatta lapunkat Szinyei András alpolgármester. – Korábban tárgyaltunk a Magyar Közúttal arról, hogy három évig a gondozást is vállalja az önkormányzat. A felhívás hatására olyan sokan jöttek el, hogy hozzá sem fértünk a munkaterülethez, még szerszám sem jutott mindenkinek. A résztvevők jóvoltából harminckét, piros virágú vadgesztenyefa került földbe. Nagyon örülök ennek az összefogásnak – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában