koronavírus

2020.11.22. 07:00

Indul a tesztelés a Heves megyei intézményekben

November 20-tól hetente tesztelnek a szociális intézményekben. Hétfőtől az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és egészségügyi intézményekben kezdik el ugyanezt. A dolgozók régóta várják a lehetőséget.

Barta Katalin

Budapest, 2020. november 13. Mintát tesztel az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) munkatársa az OMSZ Pók utcai szûrõbuszánál Óbudán 2020. november 13-án. Szûrõbuszok is segítik a koronavírus-gyanús esetek kiszûrését. MTI/Mónus Márton

Fotó: Mónus Márton

A pedagógusok egyelőre keveset tudnak arról, hogy mikor és milyen körülmények között végzik jövő héttől a tesztelést az oktatási intézményekben. Braun Pétertől, a Pétervásárai Tamási Áron Általános Iskola igazgatójától annyit tudtunk meg, hogy az intézményben negyvenegy pedagógust érint a szűrés, ami nem kötelező, önkéntesen kérhető majd.

Az intézményben egyelőre nincs tudomásuk fertőzött személyről, néhány pedagógus szabadságon, vagy táppénzen van, de nem a koronavírus miatt. Elmondta még, a diákok is jól vannak, rendes mederben zajlik az oktatás. – Szerencsére jó partneri viszonyban állunk a közeli mezőgazdasági szakiskolával, így velük egyeztetve minden adódó feladatot rugalmasan meg tudunk szervezni – tette hozzá.

Beszéltünk olyan hatvanesztendős pedagógussal, aki egy hátrányos helyzetű település iskolájában tanít. Úgy fogalmazott, épp ideje, hogy szembesüljenek azzal, hogy a dolgozók között van-e fertőzött személy, vagy nincs. A tantestületben több kollégája is önkéntes karanténba vonult az elmúlt napokban, mivel észlelték magukon a jellegzetes tüneteket. Ők jelenleg otthon várják a háziorvosuk által igényelt teszt eredményét.

– Nagyon kevesen vagyunk, sok a helyettesítés, és a gyerekek is napról napra fogyatkoznak. Féltik a szülők őket, a családban élő hozzátartozókat, ezért sokan nem engedik iskolába a diákokat, inkább orvosi igazolást kérnek. Nem tudom, máshol mi a helyzet, de mi az üveg Béres-cseppen kívül szinte semmit nem kaptunk. Mindenki a saját maszkját hordja, cserélgeti naponta. Bár a fertőtlenítőeszközök rendelkezésre állnak, reggelente hőmérőzünk is, az ajánlott távolságtartást szinte lehetetlen következetesen betartani. Úgy gondolom, a tesztelésre nagy szükség van, mivel napról napra nagyobb a bizonytalanság és a félelem az iskolában.

Az Egri Tankerületi Központ igazgatója, Ballagó Zoltán érdeklődésünkre arról tájékoztatott, hogy a tesztelést a megyei kormányhivatalok koordinálják és szervezik jövő hétfőtől.

Mátraballán már kapott hivatalos információt az önkormányzat arról, hogy a jövő héten előzetes értesítés alapján végzik el a tesztelést az iskolában és az óvodában. A feltételek adottak, a pedagógusok élnek a lehetőséggel.

A tesztelés egyébként önkéntes és ingyenes lesz, kétfős csapatok végzik majd, amelyekben orvostanhallgatók is részt vesznek. Az intézményekben olyan helyet kell biztosítani – például orvosi szoba, elkülönített helység –, ahol biztonságosan lehet elvégezni a vizsgálatot. Mivel a tesztelések heti rendszerességgel ismétlődnek majd, a jövő hét vége felé már az első tapasztalatokról is többet tudunk – fogalmazott.

Az idősotthonokban is szűrnek

Bükkszenterzsébeten idén tavasszal nyílt meg a pétervásárai térség új, bentlakásos idősotthona, ahol jelenleg harmincöt személyről kilenc ápoló gondoskodik. Az önkormányzat fenntartásában működő intézményben eddig viszonylag jól vészelték át a járványidőszakot, ám a napokban három dolgozó a biztonság kedvéért kérte a háziorvostól a tesztelést. Ők otthon várnak az eredményre. Ortó Szilárd polgármestertől megtudtuk, hogy a bentlakók s az ápolók is igyekeznek minden járványügyi szabályt következetes betartani. Az itt dolgozók fontosnak érzik a rendszeres tesztelést, ami mindenképpen megerősíti őket abban, hogy nem veszélyeztetik sem a gondozottakat, sem családtagjaikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában