aggályok

2020.11.24. 14:00

Meglepően nagy kiadásokkal járnak a játszóterek Heves megyében

Jogos szülői igény, hogy minél több játszótér álljon a gyermekek rendelkezésére, ám meglepő, hogy ez mekkora kiadással jár. A játszóterek biztonsági előírásait szigorították, s ez is drágítja a megvalósítást.

Tari Ottó

Kedvelt családi program a játszótér. Az önkormányzatoknak azonban mélyen a zsebébe kell nyúlniuk Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlapajos Érsekkert október végén - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

Az idősebbek még emlékezhetnek a kabaréra, amikor a Márkus László által játszott figura már-már önkívületbe hergelve magát, elemeire szedi az egyszerű fotelt, miközben egyre dühösebben kiabálja: mi került ezen ötezer forintba?

Mostanában a játszóterekkel kapcsolatban is egyre gyakrabban vetődik fel a kérdés, persze, pár ezer forint helyett milliós tételeket emlegetve. A közelmúltban e sorok szerzője – döntéshozói helyzetben – részese volt egy hasonló eszközbeszerzésnek, s tapasztalatai alátámasztják a számos településen megfogalmazott aggályokat.

Az interneten számos forgalmazó kínálja portékáját, amelyek között a primitívnek tűnő rugalmas állatfigurától a hiper-szuper élményparkig minden megtalálható, „mindössze” a büdzsé szabhat gátat az elvárásoknak. Persze, a marketingfogások némelyike már itt tetten érhető, mivel árat sok helyen nem tüntetnek fel, az ajánlatkérésben, vagy talán a személyes megbeszélésben bízva, netán azért, hogy már az első lépéseknél el ne riasszák az érdeklődőt. A prospektusok csábítóak, s ezek legtöbbje színvilágában, méreteiben tükrözi is a valóságot, a felhasznált anyagokban és a kivitelezésben sem fedezhető fel hiba, hiszen selejtes holmival aligha kaphatná meg az eszköz a szigorú, uniós követelményeken alapuló tanúsítványt. Ám a végeredmény – kivált, ha spórolni szeretnénk – lehet, hogy csalódást okoz majd. Mégpedig azért, mert a kellő módon tálalt játszóvár nem feltétlenül lesz ugyanolyan impozáns végleges környezetében, mint a reklámban.

Ha egy település vagy intézmény azt szeretné, hogy játszótér időben elkészüljön, nem árt előre gondolkodni. A forgalmazók jelentős hányada ugyanis más országokban gyártott elemekkel kereskedik. Csehországból, Szlovákiából aligha érkezik meg egyik napról a másikra a megrendelt áru, Kínáról nem is beszélve.

Kedvelt családi program a játszótér. Az önkormányzatoknak azonban mélyen a zsebébe kell nyúlniuk Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A tapasztalatok szerint a szállító cég adott esetben a telepítést is vállalja, ami ugyancsak megemeli a költségeket, amikhez jelentős mértékben hozzájárul például az ütéscsillapító gumiszőnyeg és szükség esetén a kerítés is. Utóbbiak a teljes összeg negyedét-harmadát is kitehetik. Ez főleg a kisebb játékok esetében jelent látványos különbséget. Az önkormányzatok terheit növeli az is, hogy az áfát nem igényelhetik vissza.

Általános vélekedés szerint szerencsések azok a települések, amelyek pályázati támogatással tudják fejleszteni közterületi vagy gyermekintézménybe telepítendő játszóterüket. Ugyanakkor ez lehet az egyik oka annak is, hogy egy-egy méregdrága hajó, csúszdarendszer vagy egy milliós hinta ára láttán mind többen lepődnek meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában