régi probléma

2020.11.20. 14:00

Összehangoltan lépnek fel az elszaporodott rágcsálók ellen Kerecsenden

A szeg­regátumokat ­érintő egyik legégetőbb gond a rágcsálók elszaporodása, ami összefüggésben van az illegális szemétlerakók gyarapodásával a településen. Ezt számolják fel.

Barta Katalin

A községben ­régi gond a rágcsálók jelenléte a portákon. Összehangoltan veszik fel a harcot ellenük.

Ez annak köszönhető, hogy tavaly nyáron a helységben is elindult a hosszú távú Felzárkózó Települések Program, amit a Világítani Fogok Egyesület koordinál. November 17-én elkezdődött az egész falura kiterjedő rágcsálóirtás. Az akciót az önkormányzat háromszázezer, a Kerecsendi Roma Nemzetiségi Önkormányzat pedig százezer forinttal támogatja. A Világítani Fogok Egyesület az erre a feladatra elnyert pályázati forrásból kilencszázezer forintot fordít rá. A művelet során minden háztartást ellátnak zárt rendszerű, patkányirtó szerrel feltöltött dobozokkal.

A projekt lebonyolítói arra kérik a lakókat, hogy ezeket a dobozokat az önkormányzat által megbízott kiszállítóktól átvételi elismervényen vegyék át, s a megfelelő helyekre tegyék ki. A rendeltetésszerű használatért a porták tulajdonosai a felelősek, az irtószerrel való utántöltésről a program szervezői gondoskodnak. Mindenkinek érdeke, hogy egyetlen háztartás se maradjon ki, ahol a kártevők megbújhatnak – áll a község honlapján közzétett felhívásban. A ládák kiszállítását a napokban kezdték el, a további ütemezésről az önkormányzat honlapján és Facebook-oldalán adnak tájékoztatást.

A kerecsendiek észrevételeiket, javaslataikat, kérdéseiket a következő elérhetőségeken juttathatják el az irtást végzőkhöz: a 36/550-320 telefonszámon, továbbá [email protected] e-mail-címen, illetve levélben a községháza bejárata mellett elhelyezett postaládákba várják az észrevételeket, esetleges panaszokat.

Idén októberben számoltunk be arról lapunkban, hogy a ­Belügyminisztérium és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat összefogásával újabb program kezdődött a leszakadó félben lévő települések felzárkóztatására. Kerecsend is azon háromszáz hazai helység közé tartozik, ahol indokolt a kiemelt kormányzati segítség.

Erről Elekné Román Kata, a partnerként bevont helyi Világítani Fogok Egyesület vezetője tartott tájékoztatót közmeghallgatáson.

Elmondta, a máltai program lényege, hogy a fogantatástól a foglalkoztatásig kísérje figyelemmel a helyi gyerekeket. A legalább nyolc évre tervezett program 16 területen – a közbiztonság, egészségügy, munkahelyteremtés, drogprevenció kérdésében – alkot stratégiát a helyi adottságok figyelembevételével.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában