karácsony

2020.12.11. 07:00

A hazai fenyők csak alig, az import fák jelentős mértékben drágulhattak

Már csak két hét, s itt az év legszebb ünnepe. Ennek az egyik legjellemzőbb jelképe a karácsonyfa, megnéztük, mennyire változtak az árak, s a szokások.

Molnár Helga

A hazai fenyő ára kedvezőbb, mint a külföldről hozotté

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A fenyőtermesztők visszafogottabb forgalomra számítanak az idén, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének előrejelzése alapján a fenyőfaárak a tavalyihoz hasonló szinten alakulnak, a lucfenyőt méterenként háromezer forintért, az ezüstfenyőt négy-öt ezer forint között, míg a nordmann fenyőt hatezer forint körüli áron lehet megvásárolni – közölte az Agroinform.hu mezőgazdasági portál.

– A koronavírus-járvány a karácsonyra is hatással van. Emellett sokan választják a műfenyőt, mely illatban, látványban meg sem közelíti a valódi fenyőfa élményét. Általában abban a tévhitben vannak a vásárlók, hogy az igazi fenyőfák vásárlásával hozzájárulnak az erdőirtáshoz, pedig ez hamis képzet. Statisztikák szerint húsz évig kellene egy műfenyőt használni ahhoz, hogy környezetvédelmi szempontból megérje. A valódi fenyőfákat csemetekertekben termelik, melyek akár egy évtizedig is kifejtik klímavédelmi hatásukat – szén-dioxidot vonnak el a levegőből, és oxigént termelnek. Sőt, az ünnepek után nem szemétként, hanem megújuló biomasszaként használhatók, ellentétben a műfenyővel – ezt már az Egererdő Zrt. közölte portálunk érdeklődésére.

A hazai fenyő ára kedvezőbb, mint a külföldről hozotté
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Vigh Ilona, a cég kommunikációs és közjóléti vezetője azt is elmondta, a vírus mint mindenre, az erdőgazdálkodásra is kihatott. A termesztés költségei nem csökkentek, azonban a bevételt alacsonyabbra kalkulálják az előző évekhez képest, az alacsonyabb igény miatt.

A társaság erdésze Cser­nóczki Péter viszont arról is szólt, az itthon termelt fenyők árai csak minimálisan emelkedtek, míg a jellemzően külföldről érkező nordmann fenyő ára az euró árfolyamának változása miatt jelentősen növekedhet. A legnépszerűbb és egyben legolcsóbb hazai fenyő a lucfenyő, mely viszonylag hamar lehullajtja tűjét, ha meleg, száraz helyre kerül. Ennek métere három–négy ezer forintért már kapható a piacokon, illetve a termelőknél. Árban és tartósságban követi az ezüstfenyő, melynek folyómétere ötezer forint körül várható. A háziasszonyok kedvence a nordmann fenyő, hiszen nem hullajtja le viaszos bevonatú tűit és szép, impozáns látványt nyújt. Ezen pozitív tulajdonságok miatt az ára is magas, hét–nyolc ezer forint közé tehető métere.

A szakemberek azt tanácsolják, ha már most szeretnénk beszerezni a fánkat, akkor azt érdemes minél hidegebb, párásabb helyen tárolni az ünnepekig, hogy ne száradjon ki. Emellett javasolják, hogy állítsák bele vizes vödörbe, hogy kisebb esély legyen a kiszáradásra. Talán a legjobb választás, ha helyi termelőt keresünk, ahol előre kiválasztjuk a fát, majd az ünnepek előtti napokban kérjük a kivágást, így biztos friss fához jutunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában