koronavírus

2020.12.05. 14:03

Covid: az orvos szerint a vitaminok szedése és a lázcsillapítás használhat

Dr. Mangó Gabriella Gyöngyös két háziorvosi praxisát is ellátja. Mint mondta, egyre többen kérnek tanácsot koronavírussal fertőzött családtagok ápolásához.

Szabadi Martina Laura

Ha valakinek erős tünetei vannak, akkor viszont lehetőleg konzultáljon a háziorvosával

Forrás: Shutterstock

Dr. Mangó Gabriella kérdésünkre elmondta, hogy a betegek elkülönítése fontos a terjedés visszaszorítása érdekében, de nem minden esetben ez a követendő.

– Ha a nagymama betegszik meg, akivel előtte egy légtérben tartózkodott a család – de ők tünetmentesek –, akkor az idős hozzátartozót elsősorban ápolni kell. Ha valaki kétoldali tüdőgyulladást kap, és még magára is van utalva, az csak megnehezíti a gyógyulást – magyarázta. Eleve nagy szorongással jár, ha valaki elkapja a vírust, amely kiszámíthatatlanságot és kiszolgáltatottságot hozott az életünkbe.

A koronavírus igen magas hőfokot is képes átvészelni, nincs értelme várni a lázcsillapítással. A legtöbb lázcsillapító gyulladáscsökkentő hatású is, így a betegség alatt jó hatása lehet a tüdőgyulladás megelőzősében.

– Gyakori lehet a súlyvesztés, fontos a folyadékpótlás. Cukorbetegeknél a meforal­tartalmú gyógyszerek ronthatnak a lázas állapoton. Magas vérnyomás esetében szintén meg lehet fontolni a vérnyomáscsökkentő adagolását. Ha tünetei vannak valakinek, akkor konzultáljon a háziorvosával – hívta fel a figyelmet a doktornő. Hozzátette, hogy hasznos lehet pulzoximétert beszerezni, mellyel figyelemmel kísérhetjük a véroxigénszintet. Ha az értékek 95 felől 80 felé tartanak, akkor haladéktalanul kórházi látogatást javasol a háziorvos. Megemlítette azt is, hogy műkörömmel rendelkező nőknél gyakran hamis értéket mutat az eszköz, s ez okozhat felesleges pánikot.

Hangsúlyozta, hogy fontos a gyümölcsfogyasztás, a vitaminok adagolása akkor is, ha szeretnénk elkerülni a fertőzést. D-vitaminból akár 12 ezer egységet is szedhet a beteg pár hétig.

– Lényeges lenne a vitaminraktárak feltöltése még a megbetegedés előtt, ha pedig már megvan a baj, akkor sem árthat, de a komplex vitaminoknak gyomorirritáló hatása lehet. Vérhígítót és antibiotikumot is gyakran javasolok a tüdőgyulladás megelőzősére, bélflórajavító fogyasztása mellett. Rövid távon ezeknek sokkal több a pozitív hatása, mint a negatív. A tüdőgyulladással nem mindig kell kórházba menni, de fontos a folyamatos kontroll. Ilyenkor nehézkes például a meleg gőzös inhalálás, s gyakran csak ront a tüdőgyulladáson – magyarázta dr. Mangó Gabriella.

Egy hét után a baj lehet kritikus

Kitért a szakember arra is, hogy a fertőzés egy hónapig is eltarthat, a tünetek megjelenésétől számított hetedik és tizedik nap környéke az a kritikus időszak, amikor nagyon oda kell figyelni a betegre.

– Ez elhúzódhat tizenkét napra is. A lábadozás időszaka után fontos, hogy fokozatosan térjen vissza a beteg a megszokott életéhez, ne terhelje túl a szervezetét. Vegye figyelembe, hogy az ágynyugalom után a túlzott mozgás bajt okozhat, akár tüdőembóliához is vezethet. Erre szedhetnek vénás keringésjavítókat – javasolta a gyöngyösi háziorvos. Elmondta, hogy mindkét körzetében tavalyhoz hasonló volt az influenza elleni oltást kérők aránya. – Nem mondhatnám, hogy sokkal többen oltatták be magukat. Itt bőven maradt még oltóanyag – árulta el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában