beruházás

2020.12.29. 11:30

Heves megye is jól jár a közútfejlesztési programmal

Az országos ­közútfejlesztési program folytatását jelentette be a szaktárca. A program megyénket is érinti.

Tari Ottó

DCIM\100MEDIA\DJI_0038.JPG

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Albert Péter

Hetvennégy újabb közútfejlesztés tervezése kezdődhet meg, a kormány erre összesen 82 milliárd forintot biztosít – közölte vasárnap az úthálózatért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium. A csomagban gyorsforgalmi, főúti, települési elkerülő, csomóponti és hídfejlesztések előkészítése is szerepel.

A Heves megyét, illetve az itt átvezető közutakat érintő projektek között szerepel egyebek közt az M3 autópályától a román határig vezető M49 autóút, amivel a harmadik négysávos kapcsolat jön majd létre Erdély irányába. Főútszakaszok négysávosítására készülnek például Debrecen és Jászberény térségében, míg számos településnél – így Gyöngyösnél és Hatvannál is – elkerülő útszakaszok épülhetnek.

A minisztérium szerint ez a friss kötelezettségvállalás 2021 és 2026 között fedezi a beruházások előkészítésével kapcsolatos költségeket, csak jövőre több mint 26 milliárd forint értékben. A 2016-ban indult útprogram eddigi teljes keretösszege 3200 milliárd forint volt.

A Hatvant elkerülő szakasz megépítésével csökken majd a belváros terheltsége
Archív fotó: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

Az előkészítés fentebb említett 82 milliárdos költségéből a Heves megyei 3-as számú választókörzet projektjei kapják az egyik legjelentősebb összeget, több mint tízmilliárd forintot az időszerű feladatokra – mondta érdeklődésünkre Szabó Zsolt országgyűlési képviselő.

– Orbán Viktor miniszterelnökkel személyesen tárgyaltam a választókörzet útfejlesztéseiről, s a kormányfő minden eddigi ígéretét megtartotta – közölte a honatya. – Így az M3-as autópálya-Kisköre-Heves mintegy 30 kilométeres útszakasz teljes felújítására vonatkozót, beleértve a Tisza-híd összekapcsolását a sztrádával, valamint a Hatvant elkerülő körgyűrűrész megtervezését is, ami a 21-es főút melletti bevásárlóközpontoknál lévő körforgalmat köti össze a téglagyár környékével. Ez nem egyszerű feladat, tekintve, hogy a néhány kilométer hosszúságú szakasz áthalad majd a vasúton, a Zagyván és a Nógrád-patakon is.

Szabó Zsolt hozzátette: a választókörzetben jövőre a TOP-2 és a Magyar falu program pályázatainak keretében folytatódik a belterületi és az összekötő utak felújítása, 2021 végéig mintegy 50 kilométer hosszúságban, s még ugyanabban az évben további 30 kilométer rendbetételét készítik elő. A képviselő szeretné, ha 2022-re a térség valamennyi országos útszakasza megújulna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában