számvetés

2020.12.31. 16:00

Megkérdeztük, milyen évet zártak Heves megye ismert emberei

Az esztendő utolsó napjai sokaknak a családról, a barátokról és az ünneplésről szólnak. Ráadásul itt az ideje december végén a számvetésnek is. Hagyományainkhoz híven Heves megye ismert személyeit, közszereplőit faggattuk arról, hogyan zárták ezt a rendkívüli esztendőt.

Munkatársainktól

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Heves megye Ismét feltettük a kérdést tucatnyi, szűkebb hazánkban élő személynek, miként tenné mérlegre a mögöttünk álló évet. Idén a szokásosnál is izgalmasabb válaszokat kaptunk.

Ha summázzuk az eltelt esztendőt, megállapíthatjuk, hogy derekasan helytálltunk a járvány megpróbáltatásai dacára is. Talán tanultunk is a nehézségekből. Sokan csak arra vágynak, hogy az élet visszarázódjon jövőre a megszokott kerékvágásba. Mások az utazásokról, a szabadabb mozgásról álmodoznak.

Abban azért hívek maradunk a hagyományainkhoz, hogy önöknek, kedves olvasóink, ezúttal is azt kívánjuk, teljen boldogan az év hátralévő két napja, s hogy az elégedettség, boldogság tartson ki az új esztendőben is. Bármit is hozzon nekünk 2021, reméljük, hogy sikerrel megbirkózunk vele.

Jakab László vezető, Esélyteremtő Ház:

– A Heves Megyei Család Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkája az elfogadást, a toleranciát erősíti. Ezek javarészt személyes beszélgetésekre, találkozókra épülnek. Az iskolai esélyóráinkon a fiatalok olyanokkal beszélgethetnek, akik hátrányos helyzetűek, esetleg fogyatékossággal élnek. E találkozókat, látogatásokat áthúzta idén a járvány. Az önkéntes munkánkban remek segítséget kaptunk a Bölcsi-tuning című program megvalósításához. Az év Heves megyei önkéntese pályázatunkra sok jelölés érkezett.

Szajkó Mária egyesületvezető, Kerecsend:

– Nehéz esztendő volt ez mindannyiunk számára. Elmaradtak a találkozások, így kénytelenek voltunk a digitális térben egyeztetni, szervezni, már, amit lehetett a járvány miatt. Lassanként belerázódtunk ebbe is, de a találkozásokat, együttléteket nem pótolja semmi. Örülök, hogy ennek ellenére is sikerült megrendezni a Virágos Kerecsendért és az Advent fényei elnevezésű, kis játékainkat, amelyek célja a közösség építése, erősítése volt. Bízom abban, jövőre újra együtt lehetünk, s egészségben, örömmel ünnepelhetünk.

Farkas Zsuzsanna, egri SZETA Alapítvány:

– A járvány átírta feladatainkat, családok maradtak munka és jövedelem nélkül, bezártak az iskolák, óvodák, a gyerekek eszközök és internet hiányában próbáltak tanulni. Laptopokat, tableteket szereztünk nekik, biztosítottuk az internethozzá­férést. Végigtanultuk velük a tanévet és a nyarat, hogy sikeresen levizsgázhassanak. A családok részére naponta száz adag melegételről gondoskodunk. Nyáron sikerült két tábort és kirándulásokat szerveznünk. Megújítottuk Egerben és Hevesen működő Adománypontjainkat is.

Balogh Ágnes vezető, Szederinda együttes:

– A vírushelyzet felborította az eddigi életünket. Így történt ez a Szederinda Néptáncegyüttes életében is. Mindezek ellenére igyekeztünk a már több éve népszerű programjainkat, találkozóinkat megvalósítani. Kihívás volt ez, hiszen a járványügyi szabályokhoz is igazodnunk kellett. Sikeres volt az egri néptánctalálkozó, a viseletek napja és a csűrdöngölő találkozó, melyeket ha kisebb létszámmal is, de sikeresen megrendeztünk, a résztvevők és érdeklődők örömére. Bízunk benne, hogy a következő év sikeres és örömteli lesz.

Jakab Tibor hevesi természetfotós:

– Számomra is érdekes volt ez az év. Új kihívással kellett szembenézni, és új dolgokat megtapasztalni: maszkhasználat, távolságtartás, kijárási tilalom. Én is, mint sokan, segítettem az időseknek. A természet jól reagált az emberek kényszerű otthon maradására. Sikerült ezt kihasználnom, és alkottam kedvemre. A vadak nem ijedeztek, figyelmük lankadt, természetesebben viselkedtek. Megjelent két fotóalbumom is, amikre büszke vagyok. Ha nincs a világjárvány, ez lett volna életem legeredményesebb éve.

Kaplonyi Benjámin egri vállalkozó:

– Egy új üzlettípus tulajdonosaként amúgy sem könnyű érvényesülni friss vállalkozóként, de a vírushelyzet sem kedvezett ennek. Azt gondolom, még pont jó időben tudtam megnyitni a csomagolásmentes boltot, és egyre több ember ismerhette meg ezt a vásárlási módot és életvitelt. Sikerült egy kisebb törzsvásárlói kört kialakítani, Eger lakossága pedig elkezdte befogadni a bolt gondolatát. Szeptembertől egy sikeres időszakot tudhatok magam mögött. Sok új termékkel és szolgáltatással készülök a jövő évre, a vásárlói igények szerint.

Katrics Krisztina, Örökség Alkotóműhely:

– Drámai „forgalmi dugó” kerekedett idén, várakozással, lassú áteresztésekkel, tragédiákkal, s reménnyel, hogy megoldódik a baj. Választhattunk, hogy megőrizzük a nyugalmi középpontunk, átkeretezve az életünket, vagy kiborulunk. Én az előbbit választottam: rengeteg zenét hallgattam, kimentem a kertembe magot vetni, sokat voltam együtt családommal, sportoltam. E pozitív rendben, amit megtartottam, kegyelmes volt velem az élet. Megannyi megrendelés volt, és dolgozni tudtam az alkotóműhelyemben.

Soha Márton polgármester:

– Nálunk, Adácson is rányomta a bélyegét a járvány az évre, de igyekeztünk az év elejei elképzeléseinket végigvinni. A folyamatban lévő és a várható beruházások összértéke a településünkön 362 millió forint, volt tehát teendőnk. Fejlesztési terveink megvalósításához nyújtott segítségéért köszönetet mondok Szabó Zsoltnak, térségünk országgyűlési képviselőjének. A év végén külön örömöt jelentett, hogy a községünk kilencszázötven háztartásában öt-ötezer forinttal tudtuk szebbé tenni a karácsonyt.

Morvai János polgármester:

– Kálban is kifejezetten keménnyé vált éven vagyunk túl. Véleményem szerint a járvány tavaszi, első hulláma után túlságosan fellélegeztünk, kissé tévesen ítéltük meg a folytatást. Mára megtapasztalhattuk, hogy az őszi hullám már egészen más volt. Szerencsére, a veszélyhelyzet miatti ajánlások és előírások következetes betartásával, ha nehezen is, de megőriztük a fizetőképességünket. Ez mindenképpen örvendetes, és köszönöm valamennyi kollégám munkáját, mindazt, amit ezért tett.

Kazsu Attila polgármester:

– Abasáron az idei év minden szempontból a megmérettetés éve volt. A járvány olyan helyzetet teremtett számunkra is, amelyekre előre nem lehetett felkészülni. Én azonban az a típusú ember vagyok, aki szereti a kihívásokat. Talán ezért sem éltem meg olyan nehéznek a szituációt, mint amilyen valójában volt, még akkor sem, ha sokszor csak sodródtunk az árral. Abból a szempontból pedig kifejezetten hasznos és tanulságos esztendőn vagyunk túl, hogy most már tudjuk, a jövőben kire lehet számítani, és kire nem.

Bodócs Attila polgármester:

– Pálosvörösmarton, az általam vezetett településen is nagyon vegyes éven vagyunk túl. Ami jó volt, az a több nyertes pályázat. Ezek révén lett új falugondnoki buszunk, bővítettük az óvodaudvart, kialakítottunk egy filagóriát és egy mozgássérülteket segítő rámpát is. Ami rossz volt, az mind a járvánnyal kapcsolatos. A sok elvonás miatt módosítani kellett a költségvetést, hogy a pénzügyi tervet tartani tudjuk. Összességében jól helytállt a település és az önkormányzat. Azt mondom, ne legyen ennél rosszabb évünk.

Tóthné Varga Dorottya kávézótulajdonos:

– Ez az év nem úgy alakult, ahogy elterveztem, mivel a kijárási korlátozások a vendéglátóipart, így a mi vállalkozásunkat is hátrányosan érintették. Mégsem hagytam, hogy a negatív érzések eluralkodjanak: a felszabadult időt hasznosan töltöttem. Új vállalkozások kigondolásával, megvalósításával. A családommal együtt töltött idő jó emlékként él bennem, de szomorú is, mert vannak, akikkel kevesebbet találkozhattunk. Részese lehetek az Egri Közösségi Alapítvány szervezőcsapatának, mely jövőre teljesedik ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában