elismerés

2020.12.10. 17:30

Önzetlen munkájukért jutalmazták a Heves megyei önkénteseket

Az önkéntesek világnapja alkalmából, ahhoz kapcsolódva a Heves Megyei Család Esélyteremtő és Önkéntes Ház előzetes felhívás után három kategóriában ítélte oda az Év Önkéntese kitüntetést. A díjakat a napokban adták át személyesen.

Barta Katalin

dav

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Beküldött fotó

Az önkéntesek világnapja alkalmából, melyet december 5-én ünnepeltünk, a Heves Megyei Család Esélyteremtő és Önkéntes Ház felhívást tett közzé. Az elmúlt évben kimagasló önzetlen tevékenységet végzőket jelölhették november végéig egy elismerésre. A beérkezett ajánlásokat a Heves Megyei Önkéntes Kerekasztal tagjai értékelték. Mindezek alapján az első kategóriában Török Virág, a másodikban Lázár Tünde, a harmadikban Sánta Gyula lett díjazott – tájékoztatta portálunkat Jakab László, az intézmény vezetője.

Az indoklásban felrajzolták a nyertesek életútját, méltatták a közösségért végzett, kitartó tevékenységüket. Lázár Tünde negyedszázada áll Tiszanána és a helyi közösség szolgálatában, tevékenységét töretlen hit és lelkesedés, önzetlenség és szakmai hozzáértés jellemzi. Minden helyi közösségi rendezvényen, megmozduláson aktívan részt vállal. Tíz éve minden nyáron olvasótábort szervez általános- és középiskolás diákok számára, tartalmas elfoglaltságot biztosítva a résztvevőknek a szünidőben. A tiszanánai nyugdíjasklubnak tíz éve vezetője.

Rendkívül nagy odafigyeléssel és odaadással végzi ezt a munkát is, a nőnapok, idősek világnapja, a szépkorúak karácsonya megszervezésén túl, nem feledkezik meg a névnapokról, a kerek születésnapokról, házassági évfordulósok köszöntéséről sem. Tartalmas, színes, ötletekben gazdag klubéletet teremt a tagság számára. Nyolc éve vezetőségi tag az Életet az Éveknek Heves megyei nyugdíjas szervezetben, öt éve pedig a Magyar Vöröskereszt helyi csoportjának vezetője.

– A szülőföld és az ott élő emberi közösség szeretete nem olyan képesség vagy készség, ami tanulható vagy elsajátítható – vallja Lázár Tünde. Ennél sokkal mélyebb dolgot jelent. Olyan tulajdonsága ez az embernek, amely a legbensőbb énjéből fakad. Az önkénteseknél a közösséghez való tartozás nagyfokú nyitottsággal társul, s tevékenységüket a minden ember felé iránt áradó megértés jellemzi.

Szerinte az embert szeretni kell, és elfogadni olyannak, amilyen, oly módon, hogy Isten terve szerint növekedjék, és az élet forrásává váljék. Amikor úgy érzi, hogy úgy szeretik, amilyen, amikor bizalmat és szeretetet tapasztal, akkor szíve mélyén táplálékot kap.

A közösséghez tartozás nyitottságot követel Fotó: Beküldött / Heves Megyei Hírlap

Sánta Gyula az Életet az éveknek Országos Szövetség alelnöke, a szövetség Heves megyei szervezetének az elnöke. A szervezethez 2007 őszén csatlakozott. A Heves megyei klubok munkájához biztos hátteret teremtett, megfontolt tanácsaira bármikor számíthatnak a klubvezetők és a tagok.

Tizenkét éve a több mint százharminc tagot számláló hatvani Naplemente Nyugdíjasklub vezetője is. Nevéhez kötődik a megyében az Idősbarát Polgármester díj alapítása, a korosaknak szervezett, egri háromnapos kulturális fesztivál arculatának kialakítása. A pandémia idején sem feledkezett meg klubtagjairól, telefonhívásaival biztatva, erőt adva segítette őket. A megyében élő idősekért végezett fáradhatatlan munkáját ismerték most el.

A harmadik díjazott, Török Virág 2017 szeptemberében, középiskolai tanulmányait megkezdve rögtön jelentkezett az Egri Városi Diáktanács (VDT) önkéntesei közé. Ambícióival, kritikus és egyszerre építő jellegű látásmódjával, természetességével, csapatmunkájával már a kezdetektől fogva kitűnt a közösségből, s megválasztották a VDT elnökének. Virág tevékenysége a #TEger projektben is kiteljesedett.

A díjat Egerben Török Virág (balra) vette át Nagy Judittól, az önkéntesház munkatársától
Beküldött fotó / Heves Megyei Hírlap

Azon dolgozott, hogy kortársak széles körében feltárja a fiatalok véleményét egy esetleges ifjúsági közösségi térről. Középiskolásokat kérdezett csoportjával, fontosnak tartotta, hogy fiatalabbak vélekedése is elhangozhasson, így az általános iskolásokat is bevonták.

Kezdetektől fogva minden programon, képzésen részt vett, a kortársait lelkiismeretesen képviseli. Amellett, hogy kimagasló szerepet vállal minden programon, gondoskodik arról, hogy a közösség tagjai szabadidős tevékenységükkel is csatlakozhassanak a közös munkákhoz, például egy emlékezetes Eged-túrával. A díjazott önkéntesek tárgyjutalmat, oklevelet és ajándékutalványt vehettek át a világnap alkalmával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában