covid

2020.12.04. 14:00

Sok pedagógus visszautasította a tesztelést Heves megyében (fotók)

Lezárult a célzott, csoportos gyorstesztelés első köre a pedagógusok körében. Ennek eredményeiről az operatív törzs közölte a részletes adatokat keddi tájékoztatóján.

Barta Katalin

Fotó: gal gabor fotoriporter - eger

Megyénkben a héten már a második körös szűréseken is túl vannak az érintettek. Megtudtuk, Parádon, Sirokban mindenki alávetette magát a megelőző procedúrának, és minden eredmény negatív lett. Más helyeken sajnos nem ilyen rózsás a kép. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a megyénkben működő két tankerületben hány helyen folyik jelenleg digitális oktatás, s hogy milyen táppénzes szabályok vonatkoznak a pedagógusokra.

– A mi iskolánkban is megkezdődött a tesztelés. Az első körben, az előző héten, csak néhányan utasították vissza a lehetőséget és fellélegeztünk, hogy minden eredmény negatív lett. A héten második alkalommal is megérkezett a szűrőcsapat, ám egy kollégánkról kiderült, hogy pozitív. Ő karanténba vonult, ám a többiek ezenkívül semmilyen útmutatást nem kaptak – mondta el egy megyénkben tanító tanár, aki a neve mellőzését kérte.

 

Kérdésünkre kifejtette, hogy nagy volt eleinte a bizonytalanság, de azért másnap mindenki bement a munkahelyére. Táppénzre senki nem szeretne menni, lesz, ami lesz alapon folytatják tovább az oktatást mindaddig, amíg a fenntartó nem rendelkezik másként. Attól tartanak, csak a hatvanszázalékos táppénzt kapják meg – fogalmazott.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy megyénkben hány helyen folyik jelenleg digitális oktatás, s milyen táppénzes szabályok vonatkoznak a katedrákon munkájukat végző szakemberekre.

A Hatvani Tankerületi Központ fenntartásába negyvenkét köznevelési intézmény tartozik. Tantermen kívüli, digitális munkarend – a középiskolákon kívül – jelenleg egy általános iskola három osztályában zajlik, továbbá a tankerület kezdeményezte az online tanítás elrendelését további három iskola tizenhárom osztályában – tájékoztatta portálunkat Horváth Márta, a Hatvani Tankerület Központ vezetője.

Hozzátette: ahogy a járvány tavaszi első hulláma idején, úgy most, ősszel is százszázalékos táppénzt kapnak azok a pedagógusok, akik a feladatuk ellátása közben fertőződtek meg. Pozitív laboreredmény birtokában, az adott tanintézet kezdeményezésére, a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott-e Covid–19 vírussal fertőzött személlyel. A teljes összeget egyébként két részletben kapja meg a dolgozó. Először a hatvanszázalékos táppénzt, majd a foglalkozási megbetegedéssel összefüggő eljárás végén a maradék negyven százalékot.

Ballagó Zoltán, az Egri Tankerületi Központ igazgatója a Heol érdeklődésére úgy válaszolt, hogy a közzétett kormányrendelet alapján a tanárok, tanítók első heti országos tesztelése sikeresen végbement. Az eredményekből kirajzolódó átfogó képpel az operatív törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendelkezik.

Az Egri Tankerületi Központ fenntartásába egyébként harminchat köznevelési intézmény tartozik. Az azokban oktatók ötvenhét százaléka vett részt a tesztelésen, ez összesen ezernegyvenöt személyt jelent. A szűrésben részt vettek közül az első héten hat pedagógusnak lett pozitív eredménye, ami 0,33 százalékos fertőzöttségi arány. Tantermen kívüli, digitális munkarend szerint – a középiskolákon túl – jelenleg két általános iskola négy osztályában képzik a tanulókat.

A táppénz mértékét az egészségbiztosítás ellátásáról szóló jogszabályok határozzák meg, amelyekről a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található részletes tájékoztató – tette hozzá Ballagó Zoltán.

A célzott, csoportos gyorstesztelés első köréről az operatív törzs közölt részletes adatokat. Ezek szerint országosan 181 ezer 506-an vetették alá magukat önkéntesen a szűrésnek. Közülük 2,44 százalék, vagyis 4436 ember adott pozitív mintát – mondta el a kedden megtartott tájékoztatóján György István területi közigazgatásért felelős államtitkár. Hozzátette még azt is, hogy az operatív törzs ennél azért nagyobb tesztelői aktivitásra számított.

A tesztelésen való részvételre biztat az államtitkár

Az első körben a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban a tesztelést az arra kijelölt több mint ezer tesztelőcsapat végezte, míg az idősotthonokban, valamint más szociális és egészségügyi intézményekben az ott dolgozó ápolók, helyi háziorvosok. A részletes adatokra tekintve azt látni, hogy bölcsődei dolgozóknál közel nyolcvan százalék kért tesztet, az óvodai dolgozóknál és az általános iskolákban, az oktató-nevelő munkában részt vevők aránya ennél valamivel kevesebb, 73 százalékos. A szociális intézményekben több mint huszonkétezren végeztették el a szűrést, itt 3,73 százalékos volt a pozitív esetek aránya. A szakképző intézményekben 64 százalékos részvétel mellett 2,6 százalékos volt a fertőzöttek mutatója.

A gyorstesztelés második köre az elmúlt napokban zajlott, s jövő héten megismétlik. György István mindenkit arra biztatott, hogy vegyen részt ezen. Hangsúlyozta, senkit semmilyen hátrány nem érhet, ha nem vesz részt a tesztelésen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában