hunviron

2021.01.16. 07:00

A fekete massza ismét megjelent a hatvani pernyehányón

Tavaly ismét megjelent a fekete massza a Mátravidéki Erőmű egykori pernyehányóján működő cég telephelyének déli oldalán. A vita a helyzetről folytatódik.

Tari Ottó

A fekete massza első megjelenése az országos híradásokba is bekerült Archív fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A massza újbóli észleléséről a hatvani önkormányzat valójában a nekik elküldött rendőrségi anyagból értesült, miként arról a tényről is, hogy az ügyben elrendelték a nyomozást.

A helyi lap szerint a környezetvédelmi hatóság megerősítette, hogy a pernyehányón működő telephelyről szivárog a szennyezőanyag, az elárasztott területeken a tárolómedencéből kikerült, a határértéket meghaladó anyag veszélyeztette, károsította a földet és az élővilágot. A rendőrség környezetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást – írták.

Az anyag jelenlétéről még 2018-ban számoltunk be először. A telephelyet működtető Hunviron Kft. képviselője akkor azonnal leszögezte: a szivárgó anyag nem a tőlük származik. Több dokumentumot rendelkezésünkre bocsátottak, amelyek szakértői véleményre alapozott tanúsága szerint a fekete massza illegális leürítés nyomán kerülhetett a területre; abban gázolaj és kenőolaj is kimutatható, márpedig ezeket nem szállítottak a pernyehányóra. Közlése szerint a kárenyhítés a kft.-nek több tízmillió forintjába került.

A Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatala, a hatvani önkormányzat és a Hunviron Kft. feljelentése alapján a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság környezetkárosítás bűntette miatt nyomozást folytatott ismeretlen tettes ellen. Az eljárást a rendőrség bűncselekmény hiányára hivatkozással lezárta. Ezt a határozatot a Hatvani Járási Ügyészség hatályon kívül helyezte, így a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya folytatta a nyomozást, majd a procedúrát felfüggesztette. A Hunviron Kft. közölte: szándékukban áll nyomravezetői díjat felajánlani annak, aki az elkövetőről adatokkal rendelkezik.

A fekete massza első megjelenése az országos híradásokba is bekerült
Archív fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A telepet üzemeltető Hunviron, amelynek az új elnevezése immár REG Regionális Energia- és Környezetgazdálkodási Kft., tavaly teljes körű, a környezet minden elemére, a cég tevékenységére és technológiájára kiterjedő vizsgálatot végzett telephelyén, melynek eredményeként további tíz évre kapott egységes környezethasználati engedélyt a szakhatóságok jóváhagyásával – közölte Nagy Andor, a telephely vezetője. Hozzátette: a fekete massza a telephelyük területén jelent meg, nem érintette más tulajdonát. A hatóságok többszöri helyszíni ellenőrzés után megállapították, hogy a kifolyt anyag nem érte el a talajvizet, a földművelésre használt részen sem volt kimutatható, így kármentesítési eljárásra nem volt szükség. Környezetszennyezés, környezetkárosítás nem történt, ezért az eljárásokat megszüntették. A kft. szerint a telephelyük rekultivációs területére a helyi építési szabályzat kidolgozásakor tévesen határozták meg az övezeti besorolást, ami „védelmi rendeltetésű erdőterület”. Csakhogy ott nincs erdő, ezért a cég vezetése az ellentmondás feloldására azt látná célszerűnek, ha a hatvani önkormányzata módosítaná a szabályzatát.

Nagy Andor szerint folyamatosan együttműködnek a hatóságokkal. A bűzt a Magyarországon elérhető legjobb technológiával mérik a telephelyükön és a városban is két helyen. Az eredményekből kideríthető lesz, hol keletkezik a szag, és ki ezért a felelős. Emellett jogi lépéseket is fontolgatnak – tette hozzá.

Közigazgatási eljárást indítanának

Horváth Richárd hatvani polgármester jogi lépéseket sürget a határozat ellen. Úgy fogalmazott, hogy meglátásuk szerint a hatóság nem vette figyelembe a város helyi építési szabályzatában foglaltakat, ezért közigazgatási perben kérik a határozat felülvizsgálatát.

– Az egyik legfőbb értékünk a teremtett környezetünk, a saját és a jövő generációja érdekében is óvnunk kell azt. Városunkban nincs helye egyetlen olyan körülménynek sem, amely veszélyeztetné környezetünk fenntarthatóságát. Aggasztó megállapításokat olvastunk a nyomozati anyagban, részletes vizsgálatot sürgetünk a hatóságoknál, mert, ha valami veszélyezteti az egészségünket, azt azonnal fel kell számolnunk. Itt az ideje, hogy világosan lássunk az ügyben – ismertette az önkormányzat vezetésének álláspontját lapunkkal Horváth Richárd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában