autósok

2021.01.21. 07:00

A téli idővel beindult a kátyúszezon Heves megyében is

Országszerte százezernyi veszélyes úthiba teszi próbára az autósokat. A kátyúkárok kétharmadát az első negyedév során jelentik a gépjármű-tulajdonosok, ezért most célszerű kátyúbiztosítást kötni – figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A kátyúkkal kapcsolatos kártérítési igényeknek csupán a felét fogadják el az illetékes útkezelők, de a körültekintő dokumentáció mellett egy kátyúbiztosítás is jelentősen növeli a kártérítés esélyét.

Molnár Helga

A gyakran erős fagyokkal, jegesedéssel beköszöntő téli időjárás az elmúlt napokban robbanásszerűen megnövelte az országban található kátyúk számát: immár százezres nagyságrendben fordulnak elő kockázatos úthibák közútjainkon. A kátyúkárok nagy része defekt, az ilyen esetek egy részében a felnit is javítani kell. Emellett gyakran előfordul, hogy a futómű is sérül, sőt, szélsőséges esetben személyi sérülés is bekövetkezhet, ilyenkor pedig a kártérítés összege már több százezer forintos vagy akár milliós tétel is lehet.

Megkérdeztük a Magyar Közút Nonprofit Zrt-t, hogy tavaly hány kátyúkhoz köthető jelzés érkezett a társasághoz. Pécsi Norbert Sándor szóvivő azt felelte, Heves megyéből 2020-ban összesen 72 úthibához kapcsolódó kárbejelentés érkezett hozzájuk, döntő többségében mellékutakról. A kárigények mértéke nagyon szélsőséges, a néhány ezer forintos kárértéktől a több százezer forintosig terjed, az esetek körülbelül hetedénél történt meg a kifizetés.

Bosszúságot jelent, ha kátyúba hajtunk, a biztosítás fedezheti a kárt Illusztráció: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A jelenségről, azaz a kátyúképződésről úgy fogalmazott, a téli időszakban a burkolathibák könnyebben alakulhatnak ki, ugyanis a bejutó csapadék a fagyási-olvadási ciklusok hatására szétfeszítheti az aszfaltot, azaz károsítja azt. Ilyen jelenségek leginkább csapadékos, illetve változékonyabb, a jelenlegihez hasonló időjárás esetén fordulnak elő, főleg pedig akkor, ha nagy hőmérséklet különbségek alakulnak ki rövid időn belül.

Mint megtudtuk, a közútkezelő ebben az időben csak ideiglenes, hidegaszfaltos javításokat tud végezni.

– Útellenőri szolgálatunk folyamatosan járja a megyében a kezelésünkbe tartozó állami közutakat. A munkatársaiktól illetve a társszervektől és a közlekedőktől kapott jelzések alapján, valamint az utak úthálózati szerepéhez igazodva ütemezzük be a munkákat. A téli időszakban is folyamatosan dolgozunk a burkolathibák javításán – tette hozzá.

Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége gépjármű-szekciójának elnöke a kátyúk okozta kár elleni biztosítás fontosságára hívta fel a figyelmet.

– Ezek akár évi két-három ezer forintért megköthetők. Jellemzően a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás vagy a casco mellé rendelik ezeket kiegészítésként, de önállóan is elérhetők. Casco mellett is érdemes külön gondoskodni ilyen védelemről, mivel egy úthibából eredő kár csak kirívó esetben ugrik százezer forint fölé, legtöbbször tehát az önrész mértékén belül marad. Emiatt ezekben az esetekben nem a Casco, hanem a kátyúkár-biztosítás nyújthat valódi védelmet – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában