kerti hulladék

2021.01.28. 07:00

Avarégetés: nagy váltás előtt állnak a kerttulajdonosok

Az avar és a kerti hulladék égetésének január elsejétől hatályos országos tilalmára számítottak a települések, de ezt decemberben egy kormányrendelet felülírta. A veszélyhelyzet végéig még az önkormányzatok szabályozzák a kérdést.

Szabó István

Az avarégetés tilalma a környezettudatosság próbája is lesz

Forrás: Shutterstock

Az országgyűlés tavaly nyári döntése értelmében idén január elsejétől hazánkban tilos az avar és a kerti hulladék égetése. Azt a rendelkezést törölték el, ami alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják ezt a tevékenységet. Az indoklás szerint a cél a levegő minőségének javítása, a lakosság egészségének védelme. Igaz, a veszélyhelyzetben e szabályt még nem érvényesítik. A rendelkezés felkészülési időt kíván, ennek tapasztalatairól dr. Balázs László, Vámosgyörk jegyzője számolt be portálunknak.

– A képviselő-testület azonnal tárgyalt a változásról – tájékoztatott dr. Balázs László –, és felvette a kapcsolatot a hulladékszállító szolgáltatóval. Ők haladékot kértek, hogy kidolgozhassák a megvalósítás módját. Nyilván nem egyszerű feladat ez, mert különösen tavasszal és ősszel rengeteg zöldhulladék termelődik a kertes házaknál. Községünkben egyébként a munkanapokon egyelőre szabad a kertben égetni. Ezt az itt lakók fegyelmezetten be is tartják. Szembesültünk azonban egy új gonddal. A határban már felbukkant olyan illegális zöldhulladék-lerakó hely, amely akkora méretet öltött, hogy az önkormányzatnak kell gondoskodni a megsemmisítéséről.

Ezt az új problémát Feldebrő mezőőre, Szabó Mihály is érzi. Munkája közben nemcsak a határba vitt hulladék gyarapodását látja, de a tűzveszélyre is felhívja a figyelmet.

– Aratás után esett meg, hogy valaki az összehúzott szalmától akart égetéssel megszabadulni. Otthagyta a tüzet, és csak annak köszönhető, hogy a lángok nem érték el a falut, hogy éppen arrafelé járőröztem, no meg az egri és verpeléti tűzoltóknak. Ugyanez a kihordott kerti hulladékkal is megtörténhet – hívta fel a figyelmet Szabó Mihály.

Megtudtuk, hogy kormányrendelet szabályozza a zöldhulladék elszállítását. Elkülönítetten, az erre a célra szolgáló edényben vagy zsákban összegyűjtve, illetve a nagyobb ágakat meghatározott méretre összedarabolva és összekötve kell átadni azt a közszolgáltatónak. Beszállíthatjuk hulladékudvarokba is, de ez sokaknak körülményes. Dr. Balázs László elmondta, hogy Vámosgyörkről Hatvanba kellene szállítani.

A komposztálás jelenthet kiutat, mert a kerti hulladék feldolgozásával rendkívül jól hasznosítható anyagot készíthetünk. A keletkező humusz javítja a talaj szerkezetét, védi azt az eróziótól, javítja a víz- és hőháztartását. A komposzt hatása tovább tart, mint a szerves trágyáé. Kiemelkedő vízmegkötő és fényelnyelő képessége elősegíti a talaj felmelegedését, a növények gyorsabb csírázását és növekedését. Növeli a talajlakó élőlények aktivitását, erősíti a növények immunrendszerét. Készítésével a hulladéklerakókat is tehermentesíteni tudjuk.

A vámosgyörki Juhász Bernadett kertész szerint nemcsak a kertben felhalmozott kupacoktól szabadít meg a komposztálás.

– Nemcsak a lehullott lombot, falevelet, lenyírt füvet, gallyakat, de a konyhai hulladékot, akár a kávézaccot is beletehetjük. Praktikus párhuzamosan komposztálni. Amíg az egyik adag érik, addig lehet a másikhoz gyűjtögetni a belevalót – mondta a szakember.

A falevél is lehet hasznos anyag

Ha felaprítjuk a leveleket, használhatjuk azokat organikus mulcsként virágágyásokban, zöldségeskertben. Segít megőrizni a talaj nedvességét, fékezi a gyomok elburjánzását. A levelek lebomlásakor tápanyagok kerülnek a földbe, és ennek s a férgeknek meg mikroorganizmusoknak köszönhetően porhanyós talajt kapunk.

A levélhumusz készítésével hozzájutunk a lehullott levelekben lévő tápanyagokhoz. A komposzttal ellentétben a levélhalmok ebben az esetben hőtermelés nélkül bomlanak le, így akár egy árnyékos sarokban is el lehet őket helyezni, nem kell hozzá külön láda sem. Gyűjtsük a leveleket egy nagyjából egy méter magas kupacba a kert egyik szélében, öntözzük meg, és néhány havonta ellenőrizzük, nem száradt-e ki. A kész humuszt ugyanúgy használhatjuk a kertben, mint a komposztot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában